«Ανάβουν οι μηχανές» για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου 

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
«Ανάβουν οι μηχανές» για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου 
Σε τροχιά μπαίνουν οι διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό, εντός των ημερών η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές. Στις 38.000 οι αιτήσεις στην πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας. Χρέη «σκιώδους» Φορέα εκτελούν οι τράπεζες. 

Σε τροχιά αναμένεται να μπει μέσα στις επόμενες ημέρες η υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ο οποίος αποτελεί το «κύριο συστατικό» για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, εντός των ημερών που ακολουθούν, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές. Οι συζητήσεις με τους επενδυτές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Όπως υπολογίζεται, ο Φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα τέλη του α' εξαμήνου 2022.

Ο Φορέας προβλέπεται από τον νόμο 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας που αναφέρει ότι οι ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι είτε κηρύχθηκαν σε πτώχευση είτε επισπεύδεται σε βάρος της κύριας κατοικίας τους αναγκαστική εκτέλεση από πιστωτή που έχει υποθήκη ή προσημείωση στο ακίνητο, θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να μισθώσουν, κατόπιν σχετικού αιτήματος, την κύρια κατοικία τους σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης.

Καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει, χρέη «σκιώδους» Φορέα εκτελούν ήδη οι τράπεζες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό προστασίας που υπάρχει για τους ευάλωτους οφειλέτες που θα κηρύξουν πτώχευση, αδυνατώντας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 38.000 αιτήσεις. Ωστόσο, από αυτές βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 15.000 αιτήσεις, καθώς οι οφειλέτες που ζητούν προστασία επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία, θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά για τα μέλη της οικογένειάς τους.

Για τη σύσταση του Φορέα, το Υπουργείο Οικονομικών θα κηρύξει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παραχώρηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του άρθρου 218 του ν.4738/2020 σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού δικαίου. Όπως αναφερόταν στην προκήρυξη της σύμβασης παραχώρησης που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιουλίου, το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών θα φτάσει μέχρι τα 2 δις. ευρώ (το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών).

Προβλέπεται ότι στον διαγωνισμό για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα δικαίωμα συμμετοχής έχουν ιδιωτικές εταιρείες ή σχήματα ιδιωτικών κεφαλαίων. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία μόνο ενός ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Ο φορέας αυτός, σε πρώτη φάση, δεν θα έχει, άμεσα ή έμμεσα, κρατική εγγύηση ή άλλη στήριξη. Ωστόσο, στον νόμο προβλέπεται η πιθανότητα ενδεχόμενης κρατικής εγγύησης κατόπιν απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Φορέας θα είναι υποχρεωμένος να αποκτά την κύρια κατοικία ευάλωτου οφειλέτη και να τη μισθώνει σε αυτόν για περίοδο 12 ετών. Μετά την πάροδο της 12ετίας ο Φορέας θα μπορεί να μεταβιβάσει την κατοικία στον οφειλέτη. Ο τελευταίος θα μπορεί να ανακτήσει την πρώτη κατοικία του και πριν την 12ετία αν αποπληρώσει νωρίτερα τα μισθώματα μέχρι τη λήξη συν το τίμημα επαναγοράς.

Η μεταβίβαση στον Φορέα θα πρέπει να γίνει πριν από ολοκληρωμένο και κατακυρωμένο πλειστηριασμό. Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει αίτηση για μεταβίβαση εντός 60 ημερών από την πτώχευση και ο Φορέας θα πρέπει να αποκτήσει το ακίνητο και να αποπληρώσει τους πιστωτές του οφειλέτη σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο Φορέας αποκτά την ιδιοκτησία του ακινήτου ακόμα και αν ο ευάλωτος οφειλέτης ήταν μόνο επικαρπωτής ή είχε την ψιλή κυριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπόλοιποι επικαρπωτές ή συνιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στη μεταβίβαση.

Για τη μεταβίβαση και την αποπληρωμή οφειλών, τον υπολογισμό του μηνιαίου μισθώματος και του τιμήματος επαναγοράς θα λαμβάνεται υπόψιν η εμπορική αξία και η εκτίμηση ειδικού ανεξάρτητου εκτιμητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

23:45

Κουτσούμπας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού

23:31

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά στον Κόλπο του Ομάν

23:15

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών σε Δάφνη και Ηλιούπολη

22:58

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

22:44

Θεσσαλονίκη: Στην απελευθέρωση δύο αλλοδαπών που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε διαμέρισμα προχώρησε η Αστυνομία

22:29

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

22:15

Η Εσθονία αγοράζει αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις