Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Βρετανία βρίσκει «σωσίβιο» στη Νορβηγία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η Βρετανία βρίσκει «σωσίβιο» στη Νορβηγία
Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του North Sea Link, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου ενεργειακού καλωδίου στον κόσμο

Εν μέσω των αυξήσεων στις ενεργειακές τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχουν ήδη οδηγήσει σε λουκέτα βρετανικούς παρόχους ενέργειας και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν το ερχόμενο διάστημα, το Λονδίνο στρέφεται στη Νορβηγία για ενεργειακό «σωσίβιο», εν όψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η παράδοση ενέργειας μέσω του North Sea Link, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου ενεργειακού καλωδίου στον κόσμο, με μήκος 724 χλμ, συνδέοντας ενεργειακά για πρώτη φορά τη Βρετανία με τη Νορβηγία.

Στην αρχή, οι ενεργειακές παραδόσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 700 Megawatt, με στόχο την επίτευξη του ανώτατου ορίου του North Sea Link (1.400 Megawatt) μέχρι την αρχή του 2022.

Η ένταξη των αποθεμάτων του North Sea Link στη βρετανική αγορά ενέργειας έρχεται καθώς καταγράφονται αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και φυσικό αέριο στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, προμηνύοντας ένα δύσκολο ενεργειακό χειμώνα.

Η Νορβηγία αντιμετώπισε ένα ιδιαίτερα «στεγνό» καλοκαίρι, που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ενέργειας και το οποίο αναμένεται να οδηγήσει τις εξαγωγές ενέργειας στη Βρετανία και τις άλλες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης στο 1/3 της μέγιστης δυνατότητας ενεργειακών εξαγωγών.

Σημειώνεται πως παρά τα πλούσια υδροηλεκτρικά κοιτάσματα που διαθέτει η Νορβηγία έγινε η μεγαλύτερη εξαγωγός ενέργειας προς την Ευρώπη μόλις στο β' εξάμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BP και ExxonMobil κλείνουν πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία λόγω έλλειψης οδηγών φορτηγών

Ντόμινο πτωχεύσεων στον ενεργειακό κλάδο στη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider