Γιατί ο «τυφώνας» Evergrande απειλεί να σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο «τυφώνας» Evergrande απειλεί να σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
Η «βουτιά» στις χρηματιστηριακές αγορές από το Χονγκ Κονγκ έως τη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί μια πρώτη ένδειξη των -αγνώστου μεγέθους- ενδεχόμενων επιπτώσεων της κρίσης γύρω από τον κινέζικο όμιλο ακινήτων Evergrande.

Η «βουτιά» στις χρηματιστηριακές αγορές, από το Χονγκ Κονγκ έως τη Νέα Υόρκη, σηματοδοτεί μια πρώτη ένδειξη των -αγνώστου μεγέθους- ενδεχόμενων επιπτώσεων της κρίσης γύρω από τον κινέζικο όμιλο ακινήτων Evergrande ο οποίος αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ο δείκτης Dow Jones την Δευτέρα σημείωσε πτώση 614 μονάδων, τη χειρότερη επίδοσή του σε περίπου δύο μήνες, αφού νωρίτερα έπεσε πάνω από 900 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν επίσης απότομη πτώση, σημειώνοντας το χειρότερο ημερήσιο ποσοστό απωλειών από τα μέσα Μαΐου.

Η παγκόσμια κατρακύλα στα χρηματιστήρια που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τον κινέζικό όμιλο Evergrande «χτύπησε» τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου τη Δευτέρα, με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους να χάνουν συνολικά 135 δισ. δολάρια.

Γιατί όμως τέτοιος πανικός γύρω από την Evergrande;

Η «κινεζική Lehman Brothers», όπως αποκαλούν την Evergrande, χρωστά περίπου 300 δισ. δολάρια και οι επενδυτές φοβούνται ότι μια χρεοκοπία μπορεί να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κίνα, την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Evergrande είπε ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Η Evergrande έχει αρχίσει να προσφέρει στους προμηθευτές και στους επενδυτές λιανικής, διαμερίσματα, χώρους στάθμευσης και εμπορικούς χώρους αντί για πληρωμές, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, γι’ αυτό και η εταιρεία προσέλαβε μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς η εταιρεία υποχρεούται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και ακόμα 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν αυτό δεν συμβεί εντός 30 ημερών, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου της Evergrande, με το οποίο η εταιρεία άντλησε περίπου 2 δισ. δολάρια, έχει πέσει κατακόρυφα με την απόδοση να έχει εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος. Το ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2022.

Η Evergrande πυροδοτεί ανησυχίες για διάχυση της κρίσης στις αγορές, μετά και την προειδοποίηση της S&P Global Ratings ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. «Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να διαταράξουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο ακινήτων της Κίνας αλλά και στις αγορές χαμηλότερης διασφάλισης», εκτιμά ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Matthew Chow.

«Η βάση μας παραμένει ότι την οποιαδήποτε πιθανή αθέτηση ή αναδιάρθρωση της Evergrande θα την διαχειριζόταν προσεκτικά η κυβέρνηση με περιορισμένο αποτέλεσμα μετάδοσης τόσο στις χρηματοπιστωτικές όσο και στις αγορές ακινήτων», ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Χούι Σαν. «Αυτό θα απαιτούσε σύντομα ένα σαφές μήνυμα από την κυβέρνηση για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να σταματήσει το φαινόμενο της διασποράς, η απουσία του οποίου πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για την ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο και το επόμενο έτος».

Το ερώτημα, σύμφωνα και με τους αναλυτές της Goldman Sachs, είναι πώς θα παρέμβει η κινεζική κυβέρνηση, αν τελικά αποφασίσει να το πράξει, δεδομένου ότι η Κίνα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τα επίπεδα χρέους στη χώρα, ειδικά στον τομέα των ακινήτων.

Ευρείες επιπτώσεις

Η χρεοκοπία ενός κολοσσού σαν την Evergrande θα προκαλέσει τριγμούς στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας και ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για τη μετάδοση του διεθνώς, καθώς θέτει τις βάσεις για ένα ντόμινο χρεοκοπιών σε επίπεδο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προμηθευτών, κ.ο.κ.

Οι επιπτώσεις από την επικείμενη κατάρρευση της Evergrande πιθανότατα θα συμβάλουν στη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, η οποία αποτελεί στήριγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ρίχνοντας ένα πέπλο πάνω στις τιμές των εμπορευμάτων, δήλωσε ο Φίνιξ Κέιλεν, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale στο Λονδίνο.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι στενά συνυφασμένη με την Κίνα, η οποία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε πέρυσι. Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Κίνα θα συνεισφέρει πάνω από το ένα πέμπτο της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στην πενταετία έως το 2026.

Ενώ η κινεζική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία, εμφανίστηκαν σημάδια κάμψης της ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην αγορά κατοικίας όπου η δραστηριότητα σημείωσε απότομη πτώση τον Ιούλιο και εξασθένησε περαιτέρω τον Αύγουστο.

Οι «άλλοι» παράγοντες της κρίσης

Οι ανησυχίες για την Evergrande έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Wall Street, η οποία καταγράφει σημαντικές απώλειες αυτόν τον μήνα, αλλά και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές, καθώς έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται ολοένα και πιο καθαρά η ώρα της κρίσης, όπου οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να «σφίγγουν την στρόφιγγα» της χρηματοδότησης προς τις οικονομίες, με αυξανόμενο αριθμό αναλυτών να προειδοποιεί για τον -όχι και τόσο- παροδικό χαρακτήρα του πληθωρισμού.

Στα παραπάνω, πρέπει να συνυπολογιστεί η ανησυχία γύρω από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τις πιθανές εμπλοκές στην οικονομική ανάκαμψη, και τελευταίο –αλλά όχι έσχατο- τους αυξανόμενους φόβους μιας ενδεχόμενης αδυναμίας αποπληρωμής χρέους εκ μέρους της πρώτης οικονομικής υπερδύναμης του πλανήτη, των ΗΠΑ, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς το χρέος -εταιρικό ή κρατικό- δείχνει να κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή των ανησυχούντων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην μεταπανδημική εποχή...

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη» με τον χρόνο για την Evergrande - Εκτοξεύθηκε η απόδοση του εταιρικού ομολόγου

Προειδοποίηση Γέλεν: Η κήρυξη στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ θα πυροδοτούσε «ιστορική οικονομική κρίση»

Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

gazzetta
gazzetta reader insider insider