«Μάχη» με τον χρόνο για την Evergrande - Εκτοξεύθηκε η απόδοση του εταιρικού ομολόγου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» με τον χρόνο για την Evergrande - Εκτοξεύθηκε η απόδοση του εταιρικού ομολόγου
Evergrande
Μάχη με το χρόνο για την Evergrande για να πληρώσει του τόκους των δύο ομολόγων της.

Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται αυτή την εβδομάδα, οπότε ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Η τιμή του 5ετούς ομολόγου της Evergrande, με το οποίο η εταιρεία άντλησε περίπου 2 δισ. δολάρια, έχει πέσει κατακόρυφα τώρα σύμφωνα με τη Refinitv. Το yield σε αυτό το ομόλογο έχει εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon. Το ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2022.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί την Πέμπτη αναμένεται να είναι ένα πιο κρίσιμο γεγονός για τις αγορές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεγαλύτερο ίσως και από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed που θα έχει προηγηθεί λίγες ώρες πριν», δήλωσε ο Ray Attrill στο CNBC, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος. Αναφερόταν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.

Η Evergrande πυροδοτεί ανησυχίες για διάχυση της κρίσης στις αγορές, μετά και την προειδοποίηση της S&P Global Ratings ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η χρεοκοπία της Evergrande θα οδηγούσε είτε σε ένα παλιρροιακό κύμα πτωχεύσεων. Ο κίνδυνος πτώχευσης βαραίνει κυρίως τις θυγατρικές της εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν τόκους που λήγουν πριν την 23η Σεπτεμβρίου. «Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να διαταράξουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο ακινήτων της Κίνας αλλά και στις αγορές χαμηλότερης διασφάλισης», εκτιμά ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Matthew Chow.

«Ο όμιλος θα εξέλθει από την πιο σκοτεινή στιγμή του»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς έχουν χτυπήσει ηχηρά καμπανάκια πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ωστόσο, ο πρόεδρός της εταιρείας, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε σήμερα ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Σου Τζιαγίν, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει «την ακλόνητη πεποίθηση πως η Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και «να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς».

Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Ο Σου ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, καθώς οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αργίες στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

gazzetta
gazzetta reader insider insider