Ελλάδα
20-08-2021 | 12:30

Κατά 22,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο το β' τρίμηνο -Ποιες δραστηριότητες ξεχώρισαν

Newsroom
Μοιράσου το
Κατά 22,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο το β' τρίμηνο -Ποιες δραστηριότητες ξεχώρισαν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αύξηση 22,9% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου το β' τρίμηνο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ από σε 10,99 δισ. ευρώ το  δεύτερο τρίμηνο 2020. Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση 23,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 10,91 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 108,5%.

• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 107,7%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

• Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, μείωση 5,7%.

• Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 1,2%. Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020 περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2021 και του αντίστοιχου τριμήνου 2020, περιλαμβάνει τις άμεσες πωλήσεις ή τις πωλήσεις από πωλητές που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι (από πόρτα-σε-πόρτα, πλασιέ), τις πωλήσεις από αυτόματες μηχανές πώλησης, τις άμεσες πωλήσεις καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα κλπ) που παραδίδονται στο χώρο του πελάτη, τις δραστηριότητες δημοπρασιών που δεν διενεργούνται σε καταστήματα (λιανικές πωλήσεις, εκτός διαδικτύου) και το λιανικό εμπόριο (εκτός καταστημάτων) από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων τάξεων οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το οριστικό Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων 2018, έχουν ως εξής:

Εικόνα

Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,0% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. ευρώ και αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,7 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 90,8%. • Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 85,9%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 18,7%.

• Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 14,2%. Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα. Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα» που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο βιβλίων όλων των ειδών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων των ανωτέρω τάξεων οικονομικής δραστηριότητας, με στοιχεία κύκλου εργασιών τον Ιούνιο 2021, σύμφωνα με το οριστικό Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων 2018, έχουν ως εξής:

Εικόνα

γ. Πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις των 10 μεγαλύτερων τάξεων, με βάση τον κύκλο εργασιών 2018 (Πίνακες 3, 4) Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

- Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

- Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων - Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

- Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό - Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

- Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα - Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα και

- Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

• Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 104,7%.

• Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 96,8%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

• Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 3,7%.

• Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, αύξηση 2,1%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 56,9%.

• Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 53,6%. Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι: • Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 12,2%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.