Επιμένει η Deutsche Bank για ανάπτυξη 2% φέτος στην Ελλάδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η Deutsche Bank για ανάπτυξη 2% φέτος στην Ελλάδα
Στο ακέραιο διατηρεί τις εκτιμήσεις της για έναν αργό ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά η Deutsche Bank, προτού ανεβάσει ρυθμούς το 2022.

Στο ακέραιο διατηρεί τις εκτιμήσεις της για έναν αργό ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά η Deutsche Bank, προτού ανεβάσει ρυθμούς το 2022.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 2%, αναμένοντας σημαντική επιτάχυνση το 2022, με ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%. Ευρύτερα ωστόσο για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη για το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5% από 4,6% που εκτιμούσε προηγουμένως, και στο 4,5% από 4,8% για το 2022, τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» με ρυθμό 6,7% (7% η προηγούμενη εκτίμηση της Deutsche Bank) και 5,1% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, ενώ η Βρετανία με 6,7% και 5%, με την Deutsche Bank να μην αλλάζει τις εκτιμήσεις της από τον Ιούλιο.

Deutsche

Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Deutsche Bank αναμένει πως θα φτάσει στο 7,2% του ΑΕΠ το 2021 και στο 7,4% για το 2022 από 9,7% που ήταν πέρυσι και υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 5,4% και στο 4,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το διάστημα 2021 - 2022 από 7,4% το 2020.

Το πρόγραμμα PEPP

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Deutsche Bank εκτιμά πως το έκτακτο πρόγραμμα PEPP θα τελείωσε και δεν θα ξεπεράσει την χρονική διάσταση της πανδημίας. Όπως επισημαίνει η μετάλλαξη «Δέλτα» αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο εμπόδιο για την ΕΚΤ, τη στιγμή που χάρη στα εμβόλια, η πανδημία πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής. Έτσι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αποφασίσει βάσει της κοινής αξιολόγησης να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών του PEPP τον Σεπτέμβριο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να αρχίζουν να αυξάνονται από ένα χαμηλό επίπεδο όπως και ο στόχος για τον πληθωρισμό, με τις βασικές προβλέψεις του οίκου να παραμένουν κάτω του 1,5% μεσοπρόθεσμα. Υπό αυτό το πρίσμα να αναμένει από την ΕΚΤ να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να επιβεβαιώσει ότι οι καθαρές αγορές στη βάση του PEPP θα λήξουν τον Μάρτιο του 2022.

Deutsche

Παράλληλα, ως βήμα μετάβασης όταν η «περίοδος της πανδημίας» τελειώσει, η Deutsche Bank αναμένει από την ΕΚΤ να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές με μια εναλλακτική λύση, αναβαθμίζοντας το APP με ένα νέο envelope και με ευελιξίες τύπου PEPP. Η δέσμευση για επιμονή σε μια χαλαρή νομισματική πολιτικής μετά την αναθεώρηση της στρατηγικής δίνει στην ΕΚΤ το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντικατασταθεί η στήριξη του PEPP. Το ποσοστό αντικατάστασης θα αποτελέσει συνάρτηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, όπως καταλήγει ο γερμανικός οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ΕΚΤ μπορεί να «χτίσει γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider