Ελλάδα
09-07-2021 | 19:12

Γεωργιάδης: Στην εμπειρία του Ελληνικού βασίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Στην εμπειρία του Ελληνικού βασίζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Είμαστε έτοιμοι για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που βασίζεται στην εμπειρία του Ελληνικού. Με το νέο νόμο κάθε επενδυτής θα διευκολύνεται για την επένδυσή του» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να φέρει δύο νομοθετήματα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, τη λεγόμενη «Βίβλο» των στρατηγικών επενδύσεων και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Όσον αφορά στο Ελληνικό ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί μια νέα μικρή πρωτεύουσα μέσα στην πρωτεύουσα. Και είμαστε περήφανοι, όπως είπε, ως κυβέρνηση για το ρόλο που διαδραματίσαμε στο ξεκίνημα αυτό. 

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 70.000 θέσεις κατά τη φάση της πλήρους λειτουργίας του. «Είναι ένα έργο που έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, που τα θετικά του δεν αφορούν μόνο την περιοχή στην οποία αναπτύσσεται αλλά ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. Είναι ένα πράσινο έργο που καλύπτει όλα τα στάνταρ προστασίας του περιβάλλοντος, που αλλάζει τα δεδομένα. Θα αλλάξει η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Οι όμοροι δήμοι θα ωφεληθούν γιατί θα αυξηθεί η αξία της γης. Πουλήσαμε το έργο 1 δισ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα τα δώσουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις»

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη, αν καταφέρουμε να πάμε προς την ανάπτυξη όλα θα πάνε καλά» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος δε, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επανέλαβε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά το οποίο, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρίες. «Καλωσορίζουμε τους επενδυτές, θεωρούμε ότι είναι σύμμαχοι μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις αρνητικές προβλέψεις για την ύφεση στην αρχή της πανδημίας που τελικά ήταν πολύ λιγότερη από αυτή που περιμέναμε ενώ τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε του πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και «να δώσουμε ώθηση στις μεταρρυθμίσεις σε κάθε επίπεδο».

Για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ότι μεγάλη πρόκληση είναι το δικαστικό μας σύστημα και υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα προωθούνται πάνω από 26 ρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων και πρόσθεσε ότι: «τα δάνεια που δόθηκαν ήταν σε επιχειρήσεις που μπορούσαν να τα αποπληρώσουν για να μην δημιουργηθεί νέος κύκλος κόκκινων δανείων Μετά από ένα χρόνο τα δάνεια αυτά έχουν επιστραφεί κι 96% των εταιριών αυτών διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Δεν θέλαμε νέο κύκλο κόκκινων δανείων γι' αυτό ήμασταν πολύ προσεκτικοί από την αρχή της πανδημίας Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν φερεγγυότητα θα δούμε τι θα γίνει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.