Το ΑΕΠ παρά την πανδημία άντεξε: Μείωση 2,3% το πρώτο τρίμηνο – Άνοδος 4,4% σε σχέση με το τέλος του 2020

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΑΕΠ παρά την πανδημία άντεξε: Μείωση 2,3% το πρώτο τρίμηνο – Άνοδος 4,4% σε σχέση με το τέλος του 2020
οικονομία
Μοχλός στήριξης τα μέτρα που διάθεσε η κυβέρνηση στην αγορά αλλά και οι επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 8,6%. Μείωση εξαγωγών λόγω πτώσης 38,7% στις υπηρεσίες και μεγάλη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Καλά νέα για τις αντοχές της οικονομίας φέρνουν οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 2,3% παρά τα περιοριστικά μέτρα και τη σύγκριση με 2 μήνες χωρίς πανδημία. Καλύτερη είναι η εικόνα σε 3μηνιαίο επίπεδο, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προηγήθηκε: Καταγράφεται αύξηση κατά 4,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν πάντως μία πτώση που είναι από τις πιο μεγάλες πανευρωπαϊκά σε ετήσια βάση (2η μετά την Πορτογαλία στην ΕΕ με μέσο όρο ύφεσης στο 1,8%) με βάση τα προσωρινά στοιχεία που έχει εκδώσει η Eurostat. Αντιθέτως, σε 3μηνιαία βάση η άνοδος είναι η υψηλότερη ανά την ΕΕ με τα κράτη μέλη κατά μέσο όρο να καταγράφουν ύφεση 0,6%.

Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 7,9% το τελευταίο 3μηνο του 2020 την οποία πλέον αναθεωρεί σε πτώση ΑΕΠ κατά 6,9%. Ρηχότερη ήταν τελικά η ύφεση και το 3ο τρίμηνο. Πάντως, δεν αναθεωρείται συνολικά για το 2020 η εκτίμηση περί πτώσης του ΑΕΠ στο 8,2% (γιατί η μέτρηση γίνεται με άλλα στοιχεία χωρίς εποχική διόρθωση).

Η κυβέρνηση περιμένει φέτος άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,6%. Κάτι που σημαίνει πως τα τρία επόμενα τρίμηνα θα πρέπει ο ρυθμός ανόδου μεσοσταθμικά να φτάνει στο 5% με 6%. Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν πως μοχλός στήριξης ήταν τα μέτρα που διάθεσε η κυβέρνηση στην αγορά αλλά και οι επενδύσεις που αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Καταγράφεται όμως μείωση εξαγωγών (λόγω τουρισμού) και μεγάλη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2020. Προκύπτει από το ότι η ιδιωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 4,9%, αλλά η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 4,9%
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι τα στοιχεία «αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.

Προαναγγέλλει ότι τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2 ο τρίμηνο 2021 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση για τις τριμηνιαίες μεταβολές είναι οι εξής:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.

- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%.

Χρ. Σταϊκούρας για ΑΕΠ: Ανθεκτικότητα και αντοχή επέδειξε η ελληνική οικονομία

«Ανθεκτικότητα και αντοχή» επέδειξε η ελληνική οικονομία «παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης», είναι το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την ηπιότερη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις, με βάση την δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των προσωρινών στοιχείων α’ τριμήνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020», σχολίασε ο υπουργός.

«Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα».

«Από ’δω και εμπρός», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, «με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider