Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο
Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γειτονική μας χώρας. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιούνιο, αποκακρύνοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 17,53% τον περασμένο μήνα έναντι 16,59% Ιούνιο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 16,80%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε κατά 1,94% τον Ιούνιο έναντι 0,89% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,37%.

Όπως σημειώνει το Reuters, o πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει σε διψήφιο επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχει παραμείνει υψηλά εξαιτίας και της πτώσης της τουρκικής λίρας, της εξάντλησης της νομισματικής αξιοπιστίας και την έκρηξη της πανδημίας καθώς η οικονομία ανακύπτει από την πανδημία.

Η υποτίμηση επισπεύσθηκε όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επιθετικό κεντρικό τραπεζίτη τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για ταχύτερη του αναμενόμενου περικοπή των επιτοκίων από το 19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider