Χρ. Σταϊκούρας: Μεγάλη πρόκληση η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Μεγάλη πρόκληση η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Μεγάλη πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών.

Μεγάλη πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Στόχος μας είναι να τους αξιοποιήσουμε (σ.σ. τους πόρους των 30,5 δισ. ευρώ) με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, μέσα από το ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι τα 173 έργα – μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις – που περιλαμβάνει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται να κινητοποιήσουν σημαντικές δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Επιπλέον, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά του προγράμματα. Εάν αθροίσουμε τα εργαλεία αυτά, η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (εκροές/συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι για κάθε 1 ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρίσκει τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρές, πιο αλληλέγγυες, πιο πλούσιες σε εμπειρίες από την κοινή πορεία, τις επιτυχίες, τις δοκιμασίες και τα λάθη που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, θετικός, δικαιώνοντας την οραματική, στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διασφαλίσει την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίησή της, και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider