Διεθνή
20-06-2021 | 11:43

Κομισιόν: Οι πολιτικές της ΕΕ στην τεχνολογία δεν είναι αντιαμερικανικές

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Οι πολιτικές της ΕΕ στην τεχνολογία δεν είναι αντιαμερικανικές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Απαντήσεις στην κριτική που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για στοχοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών των ΗΠΑ, επιχείρησε να δώσει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος της Κομισιόν για την ψηφιακή τεχνολογία και τον ανταγωνισμό.

Σε συνέντευξη της στους Financial Times, η Ευρωπαία αξιωματούχος ανέφερε πως ο επερχόμενος νόμος για την ψηφιακή αγορά της ΕΕ «δεν στοχεύει στο να πλήξει συγκεκριμένες εταιρίες ούτε εταιρίες από μια συγκεκριμένη χώρα.

Η Βεστάγκερ σημείωσε πως η νομοθεσία της ΕΕ δεν εστιάζει στις Big 4 των τεχνολογικών κολοσσών (Google, Amazon, Apple και Amazon), αλλά ορίζει ένα πλαίσιο το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες.

Yπενθυμίζεται πως στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και κατά τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές σύστησαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC).

Το TTC θα λειτουργήσει ως φόρουμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα συντονίζουν τις προσεγγίσεις τους σε βασικά εμπορικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα εμβαθύνουν τις διατλαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις τους, οι οποίες βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες.

Το νέο αυτό συμβούλιο θα συνεδριάζει περιοδικά σε πολιτικό επίπεδο για να κατευθύνει τη συνεργασία. Την προεδρία του συμβουλίου θα ασκούν από κοινού η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις· ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν· η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Τζίνα Ραϊμόντο· και η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Κάθριν Τάι. Άλλα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων και των υπουργείων των ΗΠΑ θα προσκαλούνται κατά περίπτωση, ώστε να εξασφαλίζεται η διεξαγωγή στοχευμένων συζητήσεων για συγκεκριμένα θέματα, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που καλύπτει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Οι κύριοι στόχοι του TTC

  • επέκταση και εμβάθυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων
  • πρόληψη της δημιουργίας νέων τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο
  • συνεργασία σε βασικές πολιτικές για την τεχνολογία, τα ψηφιακά ζητήματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού
  • υποστήριξη της συνεργατικής έρευνας
  • συνεργασία για την ανάπτυξη συμβατών και διεθνών προτύπων
  • διευκόλυνση της συνεργασίας σε θέματα κανονιστικής πολιτικής και επιβολής της νομοθεσίας
  • προώθηση της καινοτομίας και του ηγετικού ρόλου των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.