Η Ιρλανδία αναζητεί «συμβιβασμό» για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο του Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ιρλανδία αναζητεί «συμβιβασμό» για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο του Τζο Μπάιντεν
H Ιρλανδία έχει γίνει γνωστή για το γεγονός ότι προσφέρει μια φορολόγηση μόλις 12,5% και η πρόσφατη συμφωνία των G7 στέκεται εμπόδιο σε αυτό.

Η Ιρλανδία, που λόγω της χαμηλής της φορολογίας αποτελεί έδρα για τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google, αναζητεί να φτάσει σε συμβιβασμό σχετικά με τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο ο οποίος θα αναγνωρίζει «τον ρόλο του υγιούς φορολογικού ανταγωνισμού», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που μίλησε στο CNBC.

H Ιρλανδία έχει γίνει γνωστή για το γεγονός ότι προσφέρει μια φορολόγηση μόλις 12,5% και η πρόσφατη συμφωνία των G7 στέκεται εμπόδιο σε αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων χωρών συμφώνησαν αυτόν τον μήνα στην θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%, όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

«Αυτό που θα κάνουμε θα είναι να εμπλέξουμε τον ΟΟΣΑ πολύ ενεργά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ελπίζω σε μια συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο του υγιούς φορολογικού ανταγωνισμού για τις μικρότερες και μεσαίες οικονομίες», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Το σχέδιο των G7 είναι υπό συζήτηση σε επίπεδο ΟΟΣΑ και επίσης πρόκειται να συζητηθεί και από τους G20. H ιδέα είναι να κατακτηθεί η στήριξη από όσες περισσότερες χώρες γίνεται, για να αυξηθούν οι πιθανότητες να εφαρμοστεί.

«Ακόμα έχουμε λίγο χρόνο πριν φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία οπότε είναι δύσκολο για εμένα να πω πως θα έμοιαζε ένας τέτοιος συμβιβασμός», τόνισε ο Ντόναχιου.

Η Κομισιόν το 2016 αποφάσισε πως η Apple είχε λάβει παράνομες φοροελαφρύνσεις από την Ιρλανδία και διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει 13 δισ. ευρώ από τον τεχνολογικό γίγαντα. Η Ιρλανδία και η Apple αμφισβήτησαν την απόφαση και τώρα η υπόθεση θα κριθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκού ανώτατου δικαστηρίου.

Η φορολόγηση έγινε ιδιαίτερα σημαντική με το ξέσπασμα της πανδημίας, δεδομένου ότι πολλές χώρες είναι απελπισμένες να βρουν νέες πηγές εσόδων για την αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider