ΟΕΕ: Μη εφαρμόσιμη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιδότηση πάγιων δαπανών έως τις 17 Ιουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΕΕ: Μη εφαρμόσιμη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιδότηση πάγιων δαπανών έως τις 17 Ιουνίου
Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει το επιμελητήριο, είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3.

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει με ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) διότι θεωρεί μη εφαρμόσιμη την ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας για τους παρακάτω λόγους:

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει το επιμελητήριο, είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

«Ο κλάδος των λογιστών - φοροτεχνικών, ο κλάδος δηλαδή που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα, όπως εξηγεί το επιμελητήριο, είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Επίσης, προστίθεται ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ν (σ.σ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων), και δεν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου αυτού, ούτε έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων Νομικών Προσώπων.

«Ζητούμε ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider