Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της απόφασης του ΥΠΟΙΚ με τους όρους συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλουν την 1η αυτή αίτηση ενδιαφέροντος έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

Η αίτηση συνδέεται με τον τζίρο του Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει η ΚΥΑ με τον τρόπο κατανομής και 2η αίτηση χορήγησης για να γίνουν οι πληρωμές. Το ΥΠΟΙΚ έχει υπολογίζει 500 εκατ ευρώ τα οποία θα διατεθούν όπως εκτιμά τον Φεβρουάριο. Επιπλέον 1 δις ευρώ έχει προβλεφθεί για τον επόμενο κύκλο που θα αφορά συνολικά το 1ο τρίμηνο και υπολογίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο. Από αυτόν τον επόμενο κύκλο θα αφαιρεθούν οι χορηγήσεις του 6ου κύκλου.

Η Επιστρεπτέα σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ θα ισχύει και πάλι το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά 20%. Παρατείνεται κατά έναν μήνα (έως και τον Ιούλιο του 2021), η υποχρέωση όσων υποβάλουν αίτημα να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Μένει να φανεί αν στον έβδομο κύκλο που θα υποβληθεί τον Απρίλιο θα παραταθεί εκ νέου αυτή η υποχρέωση.

Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Για την εστίαση και για τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Η απόφαση αναφέρει πως για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως την 22η Φεβρουαρίου 2021. Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις αιτούσες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Αιτήσεις ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα 6 των 500 εκατ. ευρώ έως και τις 22/2

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider