Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης

Το άνοιγμα της εστίασης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σημειώνοντας ωστόσο ότι «επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή».

Αναλυτικά, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, επεσήμανε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο πάνω από όλα πρέπει να μπει η υγεία.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο. «Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει. Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε.

Μετά το click away το ραντεβού εντός του καταστήματος

Ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», εξήγησε.

Τέλος σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, δήλωσε ότι παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όποιος έχει δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα από τον Φεβρουάριο και μετά, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση. Επιπλέον παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά, «τρέχει» και το πρόγραμμα για τα θερμαντικά σώματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε επίσης ότι ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ με πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider