Διπλός έλεγχος της Ελλάδας για το ξέπλυμα χρήματος – Από EBA και GRECO

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλός έλεγχος της Ελλάδας για το ξέπλυμα χρήματος – Από EBA και GRECO
Από το σημερινό πρόγραμμα των επαφών ξεχωρίζουν οι τηλεδιασκέψεις των Ευρωπαίων αξιολογητών με τους επικεφαλής της Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Eurobank και της Alpha Bank.

Ένας διπλός έλεγχος ως προς τις επιδόσεις της Ελλάδος στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος θα διενεργηθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από δύο ομάδες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Στις επαφές που θα έχουν με υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος, κρατικές υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ιδιώτες και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, τα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θα επιδιώξουν να αξιολογήσουν την εφαρμογή της τέταρτης οδηγίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την Ελλάδα, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην εποπτεία των τραπεζών στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος.

Από το σημερινό πρόγραμμα των επαφών ξεχωρίζουν οι τηλεδιασκέψεις των Ευρωπαίων αξιολογητών με τους επικεφαλής της Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Eurobank και της Alpha Bank. Στις εν λόγω τηλεδιασκέψεις θα εξετασθούν οι μέθοδοι εκτίμησης κινδύνου, ο εσωτερικός έλεγχος και οι διαδικασίες που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα, ζητήματα δέουσας επιμέλειας των πελατών, οι διαδικασίες για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, η συνεργασία με την Αρχή για το Ξέπλυμα, οι αναφορές ύποπτων συναλλαγών που συντάσσουν οι τράπεζες, η προστασία δεδομένων και η διατήρηση αρχείων, η επιμέλεια και η διαφάνεια ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά και θέματα σχετικά με την εποπτεία και τις κυρώσεις.

Για τα ίδια θέματα οι αξιολογητές των Ευρωπαϊκών οργάνων θα έχουν συζητήσεις με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Παράλληλα, εξίσου σημαντική θεωρείται η σημερινή συζήτηση των στελεχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) με στελέχη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος. Στη τηλεδιάσκεψη αυτή αναμένεται ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γιώργος Πάσχας και οι συνεργάτες του να αναλύσουν στους Ευρωπαίους αξιολογητές την προσέγγιση και τις διαδικασίες που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα ως προς την παρακολούθηση των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες – συστημικές και μη – στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider