«Αιμορραγεί» ο τουρισμός στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αιμορραγεί» ο τουρισμός στην Τουρκία

Δύσκολες ώρες για τον τουρισμό της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα βρέθηκε, τον περασμένο μήνα, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση των αφίξεων ξένων τουριστών – που έχει ποτέ καταγραφεί – καθώς οι εντάσεις με την Τουρκία και μια σειρά από θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις κρατούν μακριά από τις παραλίες της χώρας τους επισκέπτες.

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών κατέγραψε πτώση για ένατο διαδοχικό μήνα, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί – σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση – από το 2006.

Τον Απρίλιο επισκέφτηκαν την Τουρκία 1,75 εκατομμύρια ξένων τουριστών, αριθμός μειωμένος κατά 28,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα, έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, για πτώση σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο κλάδος του τουρισμού αντιστοιχεί στο 6,2% του τουρκικού ΑΕΠ, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Association of Turkish Travel Agencies.

Η μείωση των τουριστικών εσόδων θα μπορούσε να βαθύνει περαιτέρω την κρίση που έχει ήδη ξεσπάσει στον κλάδο, η οποία έχει αναχαιτίσει τα σχέδια των Τούρκων για μαζικές προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στις παραλίες της χώρας.

Τον πρώτο λόγο στη μείωση των τουριστικών εσόδων έχει η Ρωσία, αφού ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, κατά 79%, δεδομένων των προβλημάτων που εντοπίζονται στις διπλωματικές σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας. Αυτές οι τεταμένες σε διπλωματικό επίπεδο σχέσεις κρατούν μακριά από την Τουρκία τους Ρώσους τουρίστες.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις και η πολιτική αναταραχή απειλεί τις οικονομίες αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία. Η τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία έχει αυξήσει τις ανησυχίες κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας, λόγω και της αναζωπύρωσης των εντάσεων με τους Κούρδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τουρισμός στην Αίγυπτο. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας υποφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της πολιτικής αναταραχής που δεν λέει να κοπάσει. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους… Για το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Αίγυπτο έχουν μειωθεί κατά 40% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider