Κόκκινα δάνεια: Παράταση ως τη Δευτέρα για να κλείσει η συμφωνία

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Παράταση ως τη Δευτέρα για να κλείσει η συμφωνία

Προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα έχει πλέον η κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να προχωρήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Για το φλέγον θέμα του καθορισμού των οικονομικών κριτηρίων που θα ορίζουν ποιοι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία τους από πλειστηριασμό, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως ο συμβιβασμός των δυο πλευρών προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις.

Ο πήχης έχει κατέβει

Όμως, όπως όλα δείχνουν ο πήχης πλέον έχει κατέβει. Η ελληνική πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύπτει σχεδόν τα δυο τρίτα όσων αρχικά ήθελε η κυβέρνηση να προστατεύσει.​Πλέον δεν θα ξεπερνούν το 55%- 60%, δηλαδή 120.000 από τους περίπου 300.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια θα βρεθούν εκτός προστασίας. Και αυτό την ίδια ώρα που οι δανειστές δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά την δική τους θέση, η ρύθμιση να καλύπτει μόλις τους δυο στους δέκα δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.

Αναφορικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια.Χαμηλότερα κυμαίνεται και το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια ,κάτω από τις 30.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο προσδιορισμός του εισοδήματος να γίνεται με βάση έναν συντελεστή κόστους διαβίωσης, όπως αυτό προκύπτει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την κάθε οικογένεια.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα νέα οικονομικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό θα αφορούν όσους θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη στο μέλλον και όχι εκείνους που ήδη έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης τους ή έχουν υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής και υπολογίζονται σε 170.000.

Οδικός χάρτης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σήμερα επίσης αναμένεται να παρουσιάσει η BlackRock την μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που στοχεύει στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος, με οριοθέτηση εν συνεχεία συγκεκριμένων στόχων από τις τράπεζες και παρακολούθηση των επιδόσεών τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider