Φορολογικές δηλώσεις 2020: Έως το Φεβρουάριο του 2021 θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Έως το Φεβρουάριο του 2021 θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί τα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών κατανοώντας πως ο κορονοϊός έχει δυσκολέψει πολύ τις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων.

Έως το Φεβρουάριο του 2021 θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα εφετινά εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί τα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών κατανοώντας πως ο κορονοϊός έχει δυσκολέψει πολύ τις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων. Έτσι, πριν από το τέλος του μήνα θα ανακοινώσει και επίσημα πως η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα τρέξει έως το τέλος Ιουλίου.

Αλλά η μεγάλη εξυπηρέτηση που κάνει η κυβέρνηση στους φορολογουμένους αφορά στην αποπληρωμή του φόρου που θα βγάλουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο φόρος θα πληρωθεί αντί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες δεν μπορέσουν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο μέσα στο οκτάμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή σε δόσεις στη βάση της νέας διευκόλυνσης οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποπληρωμή με πολλές δόσεις και διευκολύνεις των χρεών των νοικοκυριών που διογκώθηκαν κατά την πανδημία, αλλά και παλαιότερων οφειλών τους.

Δύο είναι σήμερα τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο σενάριο αφορά στη θέσπιση ρύθμισης από 8 έως 10 δόσεις για οφειλές που έχουν ανασταλεί και για όσα χρέη δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή η οικονομία υπέστη το ξαφνικό σοκ της καραντίνας. Σε αυτή την περίπτωση, οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.λπ.). Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία θα αφορά τα χρέη και τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας αλλά και παλαιότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider