Με πρόσθετο φόρο απειλούνται οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν φέτος λόγω της πανδημίας να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποσαφήνισε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να μειώσει το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει πλήξει όχι μόνο τα εισοδήματα των φορολογουμένων αλλά και την κατανάλωση.

Μαζεύονται περισσότερες αποδείξεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν εξετάζεται  η μείωση του ορίου 30% καθώς διαπιστώνεται ότι μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Πάντως μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να καλύψει το 30% του εισοδήματός της με e-αποδείξεις, το οποίο απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα και θα κληθεί το επόμενο έτος να πληρώσει έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 x 22%).