Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας: Τι αλλάζει σε τηλεργασία, άδειες, αναστολές σύμβασης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας: Τι αλλάζει σε τηλεργασία, άδειες, αναστολές σύμβασης
Mέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας.

Τροπολογία σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου, την μετάθεση της άδειας του 2020 το επόμενο έτος και την παροχή έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Στο μεταξύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως απασχόληση για το 50% των εργαζομένων τους υποβάλλοντας νωρίτερα το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», διαφορετικά κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Παράλληλα παρατείνεται έως το τέλος του έτους σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αναστολές συμβάσεων

Προβλέπεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τον μήνα Νοέμβριο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αυτών ή των υποκαταστημάτων τους ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται μπορούν:

- να θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή, τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020,

- να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

ΟΙ εργοζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να εντάσσουν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, να μεταφέρουν, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30η Ιουνίου 2021.

Τέλος, προσαυξάνεται στο διπλάσιο, για το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση των ωφελούμενων μονάδων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider