Επιδότηση μισθού και ειδικά επιδόματα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία - Οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση μισθού και ειδικά επιδόματα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία - Οι δικαιούχοι
Το κράτος επιδοτεί έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τους εργαζόμενους σε μεγάλα ξενοδοχεία.

«Δίχτυ» στήριξης για εργαζόμενους και εργοδότες του τουριστικού τομέα προωθεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει τον κλάδο που θεωρείται ο πιο πληττόμενος της υγειονομικής κρίσης.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά κυρίως τους μισθωτούς των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τους επιχειρηματίες, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους εν όψει της επόμενης τουριστικής σεζόν που αναμένεται να είναι καλύτερη από την φετινή.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σύμφωνα με αυτή, οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, δικαιούνται και τον Οκτώβριο την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, είτε δούλεψαν είτε όχι κατά τη φετινή σεζόν.

Από την 1η Νοεμβρίου θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως και δικαιούνται το τρίμηνο επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα φέτος

Δικαιούχοι του επιδόματος αδείας είναι οι εργαζόμενοι ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια, ούτε αποδοχές, αλλά ούτε και επίδομα αδείας.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη, οι εργοδότες ξενοδόχοι που απασχολούν εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή, υποχρεούνται να πληρώσουν το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας επί του ονομαστικού μισθού, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις. Για τον υπολογισμό των αποδοχών και του επιδόματος αδείας, λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή.

Οι εργοδότες ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ, δηλαδή 42,72 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης η αποζημίωση καταβάλλεται κατ' αναλογία των ημερών εργασίας τους.

Πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης

Παράλληλα θεσπίζεται πρόγραμμα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας καλούνται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κράτος επιδοτεί για έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου, ενώ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ενίσχυσης δεν επιτρέπονται οι απολύσεις, οι μετατροπές συμβάσεων οι αναστολές και η χρήση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργοδοτικές εισφορές των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας τα οποία στο φετινό οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου είχαν πτώση τζίρου κατά τουλάχιστον 70% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό
διάστημα του 2019, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider