Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας - Τα έντυπα της αίτησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας - Τα έντυπα της αίτησης
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες.

Άνοιξαν οι αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων για τις νέες προσλήψεις.

Η επιδότηση διαρκεί ένα 6μηνο και το πρόγραμμα θα παραμείνει διαθέσιμο μέχρι να εξαντληθούν οι επιδοτούμενες θέσεις, που ανέρχονται σε 100.000.

Το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια άνεργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

«Ξεκίνησε σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής απασχόλησης που έχει υλοποιήσει ποτέ η Πολιτεία για την στήριξη των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων. Οι επιχειρήσεις μπορούν από σήμερα να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα αναγγελίας πρόσληψης και υπεύθυνης δήλωσης που έχουν ανέβει στον ιστότοπο της ΕΡΓΑΝΗ και να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, απολαμβάνοντας τα ειδικά οφέλη του νέου προγράμματος με κυριότερο την επιδότηση όλων των ασφαλιστικών εισφορών σε κάθε νέα πρόσληψη για 6 μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των αναλογουσών εισφορών για τα δώρα και το επίδομα άδειας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Το νέο πρόγραμμα προσφέρει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους καθώς για κάθε νέα πρόσληψη εγγεγραμμένου στα μητρώα του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες, το κράτος θα επιδοτεί επιπλέον την νέα πρόσληψη με ποσό 200 ευρώ στον ονομαστικό του μισθό. Περιμένουμε από όλες τις επιχειρήσεις και εργοδότες να ανταποκριθούν στο νέο πρόγραμμα και να επωφεληθούν των ειδικών ευεργετικών διατάξεων του», επεσήμανε.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης από τον εργοδότη είναι απλή και γίνεται πριν την πρόσληψη. Στην αίτηση αναγράφονται:

  • τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • τα στοιχεία του ωφελούμενου, οι μηνιαίες μεικτές και οι αντίστοιχες καθαρές αποδοχές του
  • εαν ο ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος,
  • τράπεζα και IBAN της επιχείρησης
  • ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη η επιχείρηση-εργοδότης ή έχει ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές,
  • ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που διαρκεί το πρόγραμμα.

Ύστερα από την έγκριση της αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης οι επιχειρήσεις, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή του στο παρόν πρόγραμμα.

Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία, λογίζεται ως μη γενόμενη.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων εργοδοτών και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα που αφορούν στον δυνητικά ωφελούμενο, ελέγχονται και διασταυρώνονται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ως εξής:

  • ότι ο δυνητικά ωφελούμενος δεν εργάζεται σε άλλον εργοδότη,
  • ότι ο δυνητικά ωφελούμενος δεν είχε ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον ΑΦΜ, για τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την ημερομηνία της πρόσληψης,
  • σε περίπτωση που ο δυνητικά ωφελούμενος δηλώνεται ως μακροχρόνια άνεργος, ελέγχεται ότι είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες λαμβάνουν αποδεικτικό για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους και ταυτόχρονα ενημερώνονται αν ο δηλωθέν ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος, εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider