Κίνητρα για προσλήψεις και επιδότηση εισφορών περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνητρα για προσλήψεις και επιδότηση εισφορών περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της εργασίας
Ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά και στον περιορισμό των απολύσεων.

Ευρύ πακέτο στήριξης της απασχόλησης εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα που έρχεται (λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας), ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο Σαββατοκύριακο, από την Θεσσαλονίκη.

Η ανεργία «καλπάζει» στο 17% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από τον άλλο μήνα που θα ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν. Πάντως το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς παραμένει «καλυμμένο» από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας οι οποίες εξακολουθούν να είναι δεκάδες χιλιάδες και δεν αποτυπώνονται στους δείκτες της ΕΛ.ΣΤΑΤ ή του ΟΑΕΔ. Με αυτό το «τρικ», όσοι είναι σε καθεστώς αναστολής, δεν λογίζονται ως άνεργοι, αλλά ως οικονομικά μη ενεργοί.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και στον περιορισμό των απολύσεων, ο οποίος θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα στήριξης όπως τα ακόλουθα:

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και στο...«βάθος» επιδότησή τους, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2021 αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα δρομολογηθεί η μείωση του συντελεστή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα μελετάται στοχευμένη παρέμβαση μέσω ενός προγράμματος απασχόλησης που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για νέες προσλήψεις ακόμη και κατά 100%, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 12μηνου), μέσω της χρηματοδότησης του SURE.

- Νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, όποιος λάβει μερίδιο από το τουλάχιστον 1 δις. ευρώ που θα διανεμηθεί μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

- Επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Μάλιστα το μέτρο που αξιολογείται μήνα-μήνα, δεν αποκλείεται να επεκταθεί έως το τέλος του έτους, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

- Επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.

- Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για όσους ανέργους έληξε η επιδότηση τους κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και μείωση του αριθμού των απαραίτητων ενσήμων από 100 σε 50 για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ που δικαιούνται.

- Οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider