Τράπεζα Πειραιώς: Πρόταση για ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει με τα CoCos – Τι σχολιάζει η τράπεζα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Πρόταση για ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει με τα CoCos – Τι σχολιάζει η τράπεζα
Εβδομάδα εξελίξεων για την τράπεζα – Μπαράζ συνεννοήσεων με ΤΧΣ και SSM

Έντονη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ που κατέθεσαν οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας κ.κ. Τζον Πόλσον και Αριστοτέλης Μυστακίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η πρόταση προβλέπει την μετατροπή των CoCos ονομαστικής αξίας 2,04 δις. ευρώ που έχει εκδώσει η τράπεζα σε μετοχές. Εν συνεχεία οι ιδιώτες μέτοχοι θα καλύψουν την αύξηση, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το ποσοστό τους στην τράπεζα.

Εφόσον αυτό γίνει, λύνεται οριστικά και το θέμα διαχείρισης των CoCos, καθώς η τράπεζα πληρώνει ετήσιο τοκομερίδιο ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου βέβαια αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρχει πρώτα απ΄ όλα η έγκριση του ΤΧΣ, το οποίο και θα μετατρέψει τα CoCos που κατέχει σε μετοχές, σε τιμή 6 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέβει στο 58%, καταγράφοντας όμως σημαντική ζημιά. Εν συνεχεία, και εφόσον δεν συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, το ποσοστό θα μειωθεί εκ νέου, με τους ιδιώτες μετόχους να αυξάνουν σημαντικά το δικό τους, αποκτώντας έτσι ουσιαστικά τον έλεγχο της τράπεζας.

Επιπλέον, η διαδικασία απαιτεί και το «πράσινο φως» από τον SSM, με τα εποπτικά όργανα να έχουν ήδη γνώση της πρότασης και να συσκέπτονται προκειμένου να αποφασίσουν επ’ αυτής.

Η απάντηση της τράπεζας

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει πως σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Tράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider