Ο τουρισμός «στοίχημα» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τουρισμός «στοίχημα» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν τα εγχώρια ιδρύματα προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ισολογισμό τους,

Άκρως ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τουριστική βιομηχανία φέτος και ήδη τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τετράμηνο του έτους η τουριστική κίνηση έκανε «βουτιά» 36,1% στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικά τον Απρίλιο που ήταν και ο μοναδικός μήνας πλήρους lockdown, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου «ανοίγουν» οι πτήσεις για όλες σχεδόν τις χώρες του εξωτερικού και αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης και, ιδίως, των κρατήσεων. Ο «μηδενισμός» των εσόδων από τον τουρισμό όμως το δεύτερο τρίμηνο του έτος και η προσδοκία για εισπράξεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% των υπό κανονικές συνθήκες επιπέδων αναμένεται να έχει σφοδρή επίδραση στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αυτό, βέβαια, δεν θα αποτυπωθεί σε πραγματικό χρόνο, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν προβλέψει αναστολή καταβολής δόσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά που παρουσιάζουν απώλεια εσόδων λόγω κορονοϊού. Δεν παύει, όμως, να είναι μια πραγματικότητα που αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή σίγουρα το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ακόμη και αν το «πάγωμα» των δόσεων παραταθεί έως το τέλος του έτους, από τον Σεπτέμβριο που ισχύει τώρα, η εικόνα δεν ανατρέπεται.

Για να εξομαλύνει τις επιπτώσεις και να δώσει «ανάσα» στους πελάτες της, η Eurobank ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή καταβολών κεφαλαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 για τους πελάτες της από τον ξενοδοχειακό κλάδο με ενήμερες οφειλές.

Crash test από την EKT για τον κορονοϊό

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν τα εγχώρια ιδρύματα προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ισολογισμό τους με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις από το πλήγμα του τουρισμού.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του crash test, τα οποία με έναν τρόπο υποκαθιστούν τα stress test που δεν διενεργήθηκαν φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Μέλημα της κεντρικής τράπεζας είναι παράλληλα με την απορρόφηση της έκτακτης ρευστότητας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, οι εγχώριες τράπεζες να μην αποκτήσουν έκθεση σε νέα δάνεια την οποία δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.

Οι τραπεζίτες προς το παρόν εκτιμούν ότι η πανδημία θα αφήσει «κληρονομιά» 7-11 δισ. ευρώ, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και, φυσικά, τη διάρκεια και ένταση της κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider