Τον «Ηρακλή» εγκαινιάζει η Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον «Ηρακλή» εγκαινιάζει η Eurobank
Σήμερα ή, το αργότερο αύριο, η Eurobank θα κάνει «ποδαρικό» στη συστημική λύση για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων

Σήμερα ή, το αργότερο, αύριο Τρίτη θα καταθέσει η Eurobank τον φάκελο ένταξης της τιτλοποίησης «Cairo» στον Ηρακλή, ανοίγοντας την αυλαία των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.

Η Eurobank θα κάνει την αρχή, παρότι η συστημική λύση δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως από τη Φρανκφούρτη, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το κόστος που θα έχουν οι κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurobank, η οποία βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο ως προς την τιτλοποίηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, είναι διατεθειμένη να πληρώνει το κόστος που συνεπάγεται η έκδοση senior bonds ύψους 2,4 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, ακόμη και εάν το risk weight του Ηρακλή δεν είναι μηδενικό -όπως διαφαίνεται τελικά.

Επόμενος φάκελος η τιτλοποίηση «Galaxy» της Alpha Bank

Το καίριο ερώτημα για τον κλάδο είναι πιο θα είναι το κόστος του Ηρακλή, ωστόσο, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό, εάν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο από τον Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της τιτλοποίησης συνεπάγεται πολύμηνη προετοιμασία, καθώς και ιδιαίτερα χρονοβόρα είναι και η έκδοση των τίτλων, αφού εξεταστεί ο φάκελος από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγκριθεί η κρατική εγγύηση. Η περίπτωση του Ηρακλή, άλλωστε, διαφοροποιείται από την ιταλική λύση GACs στο ότι το κράτος δεν ταξινομείται στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ακόμη πιο σύνθετη.

Επόμενος φάκελος που θα λάβει η αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι η τιτλοποίηση «Galaxy» της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται επίσης σε ώριμο στάδιο προετοιμασίας. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, κάτι που αναμένεται εντός Μαρτίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider