«Χρυσές δουλειές» κάνουν οι τράπεζες με τις κάρτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσές δουλειές» κάνουν οι τράπεζες με τις κάρτες
Σημαντική αύξηση εσόδων από τη χρήση καρτών κατέγραψαν και οι τέσσερις τράπεζες σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Στις κάρτες και άλλες υπηρεσίες –που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν- ποντάρουν οι τράπεζες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους -ιδίως όσο τα επιτόκια παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα.

Στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώνεται αύξηση των εσόδων από προμήθειες έως και 16% σε τριμηνιαία βάση, ενώ κρατούν ακόμη μεγαλύτερο «καλάθι» για το δεύτερο τρίτο τρίμηνο το οποίο περιλαμβάνει το καλοκαίρι.

Η Alpha Bank, παραδείγματος χάριν, κατέγραψε αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 16% σε τριμηνιαία βάση, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κυρίως χάρη στην αυξημένη χρήση των καρτών εν μέσω τουριστικής περιόδου, της αύξησης στις χορηγήσεις και στην άνοδο των προμηθειών από τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και τη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε το πρώτο εξάμηνο σε επανατιμολόγσεις μιας σειράς υπηρεσιών λιανικής, όπως η χρήση θυρίδας, η έκδοση επιταγών κ.α. και καταγράφει αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 9% σε ετήσια βάση.

«Σε περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, διατηρούνται οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, αν και αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες», ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι οι προμήθειες που εισπράττει μέσω των συναλλαγών στο κατάστημα, των πιστωτικών καρτών και των πληρωμών αναμένεται να διαμορφωθούν σύμφωνα με τη στρατηγική της.

«Σαφάρι» χρεώσεων στα ΑΤΜ

Τον τελευταίο χρόνο, τα εγχώρια ιδρύματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα είσπραξης προμηθειών από υπηρεσίες όπως η χρήση ξένων καρτών για ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, η επανέκδοση καρτών κ.α. προκειμένου να αυξήσουν την οργανική τους κερδοφορία που παραπαίει εν μέσω στάσιμων χορηγήσεων αλλά και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Ο «χορός» των αυξημένων προμηθειών ξεκίνησε τον περυσινό Ιούλιο με την επιβολή της χρέωσης DAF (άμεση χρέωση πρόσβασης) στις κάρτες εκτός συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ φέτος μπήκαν στο μικροσκόπιο και οι συναλλαγές της ΔΙΑΣ με αυξήσεις άνω του 100% για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης -ελληνικής- τράπεζας. Η τελευταία αύξηση που επέβαλαν οι τράπεζες στις υπηρεσίες καρτών είναι για τις αναλήψεις σε νόμισμα εκτός του ευρώ, στοχεύοντας σε τουρίστες εκτός Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από υπηρεσίες που μέχρι πρότινος προσφέρονταν δωρεάν στο κατάστημα, όπως η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή λήψης, πλέον χρεώνονται, με τα καταστήματα να έχουν λάβει οδηγίες να καταγράψουν όλες τις συναλλαγές που παρέχονται δωρεάν ώστε να τιμολογηθούν, όπως έχει αναφέρει το insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider