«Τσουχτερές» οι αναλήψεις από κάρτες σε ξένο νόμισμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσουχτερές» οι αναλήψεις από κάρτες σε ξένο νόμισμα
Οι προμήθειες ανάληψης, με μετατροπή συναλλάγματος, αγγίζουν ακόμη και το 12%, όταν πρόκειται για ΑΤΜ σε χώρους αεροδρομίων της χώρας.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν επιβάλει οι ελληνικές τράπεζες στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, όταν πρόκειται για κάρτες σε νόμισμα εκτός ευρώ, όπως αποτυπώνεται στα αναθεωρημένα τιμολόγιά τους.

Οι προμήθειες ανάληψης, με μετατροπή συναλλάγματος, αγγίζουν ακόμη και το 12%, όταν πρόκειται για χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών (ATM) σε χώρους αεροδρομίων της χώρας.

Στα υπόλοιπα σημεία, η χρέωση μετατροπής συναλλάγματος (DCC) αγγίζει το 9%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις διαμορφώνεται στο 8%. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που επιβάλλεται η εν λόγω χρέωσης, ο κάτοχος της κάρτας δεν επιβαρύνεται με την προμήθεια άμεσης πρόσβασης (direct access fee – DAF) η οποία επίσης αυξήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή εσόδων οι προμήθειες για τις ελληνικές τράπεζες

Καθώς η εισροή τουριστών προς τη χώρα μας απογειώνεται, απογειώνονται μαζί με αυτή και τα έσοδα των τραπεζών από τη συναλλαγματική μετατροπή, εκτός από το daf. Όσοι τουρίστες εκτός Ευρωζώνης επισκέπτονται τη χώρα μας, επιβαρύνονται με την προμήθεια «Dynamic currency conversion – DCC» η οποία υπολογίζεται επί του ποσού που «σηκώνουν» από τα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων, δηλαδή είναι αναλογική άρα και «τσουχτερή».

Μέχρι πρότινος, οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν χρέωση 2,5%-5% επί του ποσού ανάληψης όταν οι λογαριασμοί είναι συνομολογημένοι σε νόμισμα εκτός ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για μια ανάληψη 100 ευρώ χρέωναν έως και 5 ευρώ στον λογαριασμό του μη Ευρωπαίου τουρίστα. Πλέον, όμως, η χρέωση ξεπερνά τα 8 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider