Ήρθε η ώρα των συνεπών οφειλετών – Τι σχεδιάζει κάθε τράπεζα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα των συνεπών οφειλετών – Τι σχεδιάζει κάθε τράπεζα
Αυτή η κατηγορία οφειλετών θα ευνοηθεί με τα νέα κίνητρα που δρομολογούν οι συστημικές τράπεζες μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

Έφτασε, όπως φαίνεται, η ώρα να επιβραβευτούν οι συνεπείς οφειλέτες, με την Εθνική Τράπεζα να κάνει την αρχή επιστρέφοντας ευρώ σε όσους πελάτες της πληρώνουν ανελλιπώς το στεγαστικό τους δάνειο.

Αντίστοιχα σχέδια έχουν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, σε μια κατεύθυνση που είχε υποδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάποιους μήνες νωρίτερα. Πράγματι, ενώ για πολλά χρόνια δεκάδες χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές απολαμβάνουν προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία, πολλοί συμπολίτες μας στερούνται τα πάντα για να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

«Εκτός από αυτούς που πληρώνουν γιατί μπορούν και αυτούς που η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού, υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη», μια κατηγορία οφειλετών που εξυπηρετούν το δάνειό τους με αυταπάρνηση και τεράστιες στερήσεις», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Αυτή η κατηγορία οφειλετών θα ευνοηθεί με τα νέα κίνητρα που δρομολογούν οι συστημικές τράπεζες μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να ενδυναμώσει την κουλτούρα πληρωμών -μια έννοια που έθεσαν στη συζήτηση οι Θεσμοί με αφορμή τον Νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντιστρόφως σε αυτή την περίπτωση, η κουλτούρα πληρωμών ενθαρρύνεται όταν οι οφειλέτες βλέπουν τις προσπάθειές τους να αναγνωρίζονται από τις τράπεζες.

Τι σχεδιάζει κάθε τράπεζα:

  • Εθνική Τράπεζα: Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν τουλάχιστον πέντε χρόνια το στεγαστικό τους δάνειο, θα τύχουν επιβράβευσης με τους εξής τρόπους:

· Επιστροφή 5% επί των συνολικών ετήσιων τόκων, η οποία θα καταβάλλεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

· Επιβράβευση επιπλέον 2% με πόντους go4more στις καθημερινές συναλλαγές σε σουπερμάρκετ και βενζινάδικα.

  • Τράπεζα Πειραιώς: Τον τελευταίο χρόνο, η τράπεζα έχει συνδέσει το πρόγραμμα επιβράβευσης Yellows με τα ενήμερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ώστε για την έγκαιρη καταβολή ενός ευρώ δόσης, να ανταμείβεται με ένα Yellow. Η εξαργύρωση των πόντων γίνεται στα POS των συνεργαζόμενων εμπόρων, στην υπηρεσία yellowday, σε δωροεπιταγές και σε yellow experiences.
  • Eurobank: Έτοιμη να κάνει το βήμα είναι και η Eurobank η οποία εξετάζει τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για να ανταμείψει τους συνεπείς οφειλέτες της. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το νόημα της πρόσφατης αναφοράς του CEO Φωκίωνος Καραβία που υπογράμμισε ότι περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες συνέχισαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για λήψη ανάλογων μέτρων μετά το καλοκαίρι.

Είναι σαφές ότι η επιβράβευση κοστίζει για την τράπεζα, την ίδια ώρα όμως καλλιεργεί την κουλτούρα πληρωμών -η οποία, φαίνεται, πως είναι ακόμη πιο σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που χρηματοδοτεί, με τη σειρά του, την πραγματική οικονομία της χώρας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider