Ποιο είναι το «κλειδί» της επιτυχίας για το πράσινο υδρογόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το «κλειδί» της επιτυχίας για το πράσινο υδρογόνο
Το υδρογόνο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το «πράσινο υδρογόνο» - το οποίο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και επενδυτές.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες εταιρείες, όπως η Repsol, η Siemens Energy, η Orsted και η BP έχουν εμπλακεί σε έργα που συνδέονται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, ενώ η ανάπτυξη αυτών των έργων θα είναι κρίσιμη, η βασική επενδυτική ευκαιρία, σύμφωνα με έναν στρατηγικό, βρίσκεται στον τομέα που υποστηρίζει το πράσινο υδρογόνο: τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Τα μεγαλύτερα κεφάλαια για το πράσινο υδρογόνο, είναι αυτά τα οποία στην πραγματικότητα θα κατευθυνθούν προς την ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Mark Lewis, από την BNP Paribas Asset Management, μιλώντας στο CNBC. «Επειδή ξεκάθαρα, όταν παράγεις πράσινο υδρογόνο, αυτό προέρχεται από… πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών - αυτό θα τροφοδοτεί τους ηλεκτρολύτες», πρόσθεσε.

Μια πολυεπίπεδη διαδικασία

Το πράσινο υδρογόνο αναφέρεται στο υδρογόνο που παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού, με την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Το υδρογόνο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Παραδείγματα της χρήσης του στα τελευταία περιλαμβάνουν τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα και λεωφορεία που κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Θεωρείται ως ένα κρίσιμο γρανάζι στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή από άνθρακα. Η ΕΕ έχει σχεδιάσει να εγκαταστήσει 40 γιγαβάτ ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου και να παράγει έως και 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030.

Όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου παραγωγής της ΕΕ το 2030, ο Lewis δήλωσε: «Περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια πιστεύουμε ότι θα απαιτηθούν για αυτό εκ των οποίων μάλιστα τα μισά θα κατευθυνθούν σε υποδομές ΑΠΕ».

Υποδομή και διοικητική μέριμνα

Οι δαπάνες για ηλεκτρολύτες και συναφή κιτ αναμενόταν να αντιπροσωπεύουν το 10-20% της συνολικής επένδυσης, πρόσθεσε ο Lewis. Τόνισε επίσης τη σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και της κατασκευής υποδομής διανομής.

«Νομίζω ότι η πραγματική ευκαιρία εδώ είναι περισσότερο σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις εταιρείες κεφαλαιουχικών αγαθών που πρόκειται να κατασκευάσουν τους ηλεκτρολύτες», πρόσθεσε.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μειώσεις κόστους

Προς το παρόν, η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο IEA είπε ότι η παραγωγή υδρογόνου ευθύνεται για περίπου 830 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδέα του πράσινου υδρογόνου είναι τόσο ελκυστική, αν και ο ρόλος της στο συνολικό ενεργειακό μείγμα είναι μικρός, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου το 2020, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie.

Το πράσινο υδρογόνο είναι επίσης ακριβό στην παραγωγή, αν και μια έκθεση της Wood Mackenzie που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, ανέφερε ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί έως και 64% έως το έτος 2040.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider