Καραμούζης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ-Πλήρης στήριξη από τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ-Πλήρης στήριξη από τις τράπεζες
Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην ενεργειακή αγορά και στις δράσεις των τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής στην Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που συνδιοργάνωσαν το Insider.gr και η ΗΑΕΕ.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ αποτελούν στρατηγική απόφαση της ΕΕ αλλά και της χώρας μας. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποφασίσει να τις στηρίξει. Το θετικό με τις τράπεζες είναι ότι έχουμε 20 χρόνια εμπειρίας σε επενδύσεις σε ΑΠΕ. Έχουμε ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο, με 1 δις σε ΑΠΕ και 1 δις σε pipeline έργα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «στην Εθνική Τράπεζα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους πελάτες μας σε αυτή τη συγκυρία. Η ενέργεια ήταν και θα είναι κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού».

Αναλύοντας περαιτέρω για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι «στις ΑΠΕ δεν βλέπουμε καμία διακοπή στη ροή χρηματοδότησης, οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά, βλέπουμε ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό για εξαγορές ώριμων έργων. Ένας τομέας στον οποίο προκλήθηκε ανησυχία ήταν εκείνος της εφοδιαστικής αλυσίδας ειδικά σε εργοστάσια χωρών που έχουν πληγεί όπως είναι η Κίνα ή η Ιταλία αλλά φαίνεται ότι οι μονάδες έχουν αντεπεξέλθει. Φυσικά, αν αναζωπυρωθεί η κατάσταση, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε η αγορά παραμένει ενεργή υπογραμμίζοντας ότι «κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου εκταμιεύσαμε 150 εκατ. ευρώ και εγκρίναμε άλλα 120 εκατ. ευρώ για εταιρείες που έχουν σχέση με την ενέργεια».

«Υπάρχει νηφαλιότητα στην αγορά»

Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι η δεκαετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε μας πρόσφερε εμπειρία και έτσι δεν γίνονται σπασμωδικές κινήσεις στην αγορά.

«Όσον αφορά στις εταιρείες εμπορίας και προμήθειας, αυτές δέχθηκαν πιέσεις ως προς την εισπραξιμότητα. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις μείωσε τις εισπράξεις, είδαμε πτώση. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι σε προβληματικά επίπεδα. Το υπουργείο έλαβε γρήγορα μέτρα για τη ρευστότητα των εταιρειών. Βέβαια, αν η ύφεση διαρκέσει θα πρέπει να δούμε πώς θα στηριχθεί η αγορά. Πάντως, ένα προφανές εργαλείο είναι οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider