Μυτιληναίος: Το πετρέλαιο, οι ΑΠΕ και η επόμενη μέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Το πετρέλαιο, οι ΑΠΕ και η επόμενη μέρα

Για την επίδραση της τιμής του πετρελαίου στην ελληνική οικονομία αλλά και τα την πρόοδο των σχεδίων για τη διείσδυση των ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση όπως αυτή προδιαγράφεται στους ευρωπαϊκούς στόχους μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα».

«Το θέμα του πετρελαίου έχει παγκόσμια σημασία. Υπάρχει ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ (με τον σχιστόλιθο) και Ρωσίας, η οποία αρνείται να κάνει περικοπές τα τελευταία χρόνια. Δεν φαίνεται να λύνεται εύκολα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική πραγματικότητα σημειώνοντας ότι «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς εισάγει το 100% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Οι χαμηλές τιμές βοηθούν την οικονομία και το ισοζύγιο πληρωμών».

Κληθείς να σχολιάσει την επίδραση της πτώσης των τιμών και της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία στα σχέδια της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι οι Βρυξέλλες θα ισχυροποιήσουν την πολιτική τους όσον αφορά στις ΑΠΕ και θα διατεθούν πολλά κονδύλια για να επισπεύσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις είναι σε τροχιά επιβίωσης. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων. Το δεύτερο είναι η ρευστότητα. Είναι πολύ σημαντικό. Αν μια επιχείρηση ξεμείνει από ρευστότητα μπορεί να μην επιζήσει για να δει την επόμενη ημέρα. Πρέπει πρώτα να επιβιώσει».

Η επόμενη ημέρα ίσως να μας επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη

«Η επόμενη ημέρα ίσως να μας επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη», εκτίμησε ο πρόεδρος της MYTIΛΗΝΑΙΟΣ. «Είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως και τόσο μεγάλα τα δημοσιονομικά ελλείμματα που αυτό το χρήμα θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία. Θα ωφελήσεις τις επιχειρήσεις και την κοινωνία αλλά δεν θα ωφελήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακολουθεί το βίντεο με όλους τους συμμετέχοντες:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider