Οι επιχειρήσεις πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις για την κλιματική ουδετερότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις για την κλιματική ουδετερότητα
Σύμφωνα με μελέτη των CDP και Oliver Wyman στην οποία συμμετείχαν 882 εταιρείες, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα έφθασαν 124 δισ. ευρώ το 2019.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να διπλασιάσουν τις δαπάνες τους για έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να επιτύχουν τον εμβληματικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με μελέτη των CDP και Oliver Wyman στην οποία συμμετείχαν 882 εταιρείες, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα έφθασαν 124 δισ. ευρώ το 2019, κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 12% περίπου των συνολικών επενδύσεων. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος που έχει τεθεί έως το 2050, ωστόσο, το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέλθει στο 25%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CDP Europe Steven Tebbe.

Οι βασικοί τομείς για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν οι τεχνολογίες ηλεκτρικών οχημάτων, με δαπάνη περίπου 43 δισ. ευρώ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με επενδύσεις που έφθασαν τα 16 δισ. ευρώ και οι υποδομές σε δίκτυα, με επενδύσεις που ανήλθαν σε 15 δισ. ευρώ.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν τολμηρές επενδύσεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη δημιουργία πιο οικολογικών υποδομών, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης», δήλωσε ο Tebbe.

«Αλλά υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερη δράση σε όλους τους τομείς».

Το CDP, το οποίο συνεργάζεται με εταιρείες και επενδυτές για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τον κλιματικό κίνδυνο, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση από φιλανθρωπικές και κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν τα επίπεδα εκπομπών κατά 50% -55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030 και να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και αυτό εντάσσεται σε ένα πλάνο πράσινων δράσεων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια προσπάθεια επίτευξης του στόχου της, η ΕΕ άνοιξε την περασμένη εβδομάδα μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναφέρουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους, εν μέσω ανησυχίας για τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider