Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τα νέα δεδομένα και η αγωνία των εμπόρων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τα νέα δεδομένα και η αγωνία των εμπόρων
Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και η έκρηξη των κρουσμάτων ανέτρεψαν τα αρχικά σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου με lick away και click inside την προσεχή Δευτέρα.

Σε γρίφο εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και την έκρηξη των κρουσμάτων την Τρίτη. Έτσι ενώ μέχρι χθες το πρωί τα στοιχεία «έδειχναν» έστω και υπό περιορισμούς άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, με τις γνωστές μεθόδους click away και click inside, τα 2.147 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια, με 1.047 να εντοπίζονται στην Αττική έφεραν ανατροπή στα δεδομένα και πλέον η ημερομηνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η 8η Μαρτίου.

Άλλωστε παρά το γεγονός ότι θεωρείται δεδομένη η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο άνοιγμα της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη τόνισε ότι «η απότομη αύξηση κρουσμάτων απομακρύνει το σταδιακό άνοιγμα της 1ης Μαρτίου».

Παράλληλα η θέση που διατυπώνουν αρκετοί λοιμωξιολόγοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το πρωί της Τετάρτης είναι για παράταση του lockdown ακόμη δύο εβδομάδες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Στους σχεδιασμούς πάντως του κυβερνητικού επιτελείου προκειμένου σε επόμενη πλέον φάση να ανοίξει μεν το λιανεμπόριο αλλά να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού έξω από καταστήματα και κατάχρηση των sms για μεγαλύτερη παραμονή στα καταστήματα είναι η δημιουργία ενός νέου 5ψηφιου αριθμού αποκλειστικά για τις αγορές στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον 5ψηφιο 13032, τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές μόνο για την μετακίνησή τους σε εμπορικά καταστήματα λιανικού εμπορίου. Αντίθετα για τις αγορές σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, θα συνεχίσει να ισχύει η αποστολή με τον κωδικό «2» στο 13033. Το sms στον νέο 5ψηφιο αριθμό αναμένεται να έχει χρονική ισχύ 3 ωρών ενώ η σκέψη είναι να αποστέλλεται μόνο μία φορά την ημέρα.

Από την πλευρά τους οι έμποροι για ακόμη μία εβδομάδα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, παρακολουθώντας με αγωνία τα δεδομένα να ανατρέπονται καθημερινά, την ώρα που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Η ανάγκη να λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα είναι επιτακτική, όπως επισημαίνουν, με κάποια στελέχη της αγοράς να διατυπώνουν τη θέση ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει το συντομότερο έστω και με τους περιορισμούς click away και click inside και άλλους να υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά ακόμη και αν χρειαστεί αναμονή μίας επιπλέον εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση ο έμποροι τονίζουν πως το άνοιγμα-κλείσιμο της αγοράς είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο εμπορικός κόσμος αναμένει μέσα στις επόμενες μέρες την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το αίτημά για παράταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε τα καταστήματα να καταφέρουν να διαθέσουν το εμπόρευμα που παραμένει στα ράφια τους όσο παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr πρόθεση του υπουργείου είναι να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα ώστε οι έμποροι να πάρουν μία ανάσα.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Προς παράταση του lockdown για 2 εβδομάδες, μετά το νέο άλμα των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider