Προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Οι εικόνες συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «χτύπησαν» καμπανάκι στους ειδικούς και την κυβέρνηση, που εξετάζει λύσεις ώστε να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής των καταναλωτών στην αγορά.

Οι ουρές έξω από μεγάλες αλυσίδες και η αυξημένη κίνηση των καταναλωτών στους δρόμους προκάλεσαν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι έμποροι διαμηνύουν πως ένα τρίτο lockdown στην αγορά θα είναι καταστροφικό. Ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών που έχει μπει μέσω των sms στο 13033 φαίνεται ότι δεν λειτούργησε αποτρεπτικά καθώς αρκετοί καταναλωτές δεν προλάβαιναν εντός του 2ωρου να κάνουν τις αγορές τους με αποτέλεσμα να ανανεώνουν με νέο μήνυμα τον χρόνο παραμονής του στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εντός των καταστημάτων τα υγειονομικά μέτρα και ο περιορισμός των ατόμων, τηρήθηκαν, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών φορούσε μάσκα.

«Το λιανεμπόριο είναι έτοιμο να τηρήσει οτιδήποτε του προταθεί προκειμένου τα καταστήματα να μην χρειαστεί να κλείσουν ξανά γιατί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό. Η παραβατικότητα εντός των καταστημάτων ήταν μηδενική, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση» τονίζει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Ο κ. Καφούνης μάλιστα απευθυνόμενους στους καταναλωτές σημειώνει ότι οι εκπτώσεις έχουν διάρκεια έως το τέλος Φεβρουαρίου και πως έχουν αρκετό χρόνο για τις αγορές τους έως τότε.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, προσθέτοντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

Το σενάριο να μπει κόφτης στα μηνύματα στο 13033 φαίνεται ότι δεν προκρίνεται ενώ η εναλλακτική λύση που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος για αγορές μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-katanalotis.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και κρίνεται ως υλοποιήσιμο είναι να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του.

Την ίδια ώρα ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να ληφθούν γρήγορα νέα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογες εικόνες. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider