«Στον αέρα» παραγγελίες δισεκατομμυρίων της Boeing μετά την δεύτερη συντριβή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στον αέρα» παραγγελίες δισεκατομμυρίων της Boeing μετά την δεύτερη συντριβή
Η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές αναβάλλουν την παραλαβή των αεροσκαφών.

Το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας Boeing, αξίας 600 δισ. δολαρίων για τα 737 Max, αρχίζει να ξεθωριάζει δεδομένου ότι αρκετοί μεγάλοι πελάτες απειλούν να επανεξετάσουν τις αγορές τους μετά την συντριβή του Boeing 737 Max στην Αιθιοπία, το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα που γίνεται σε διάστημα πέντε μηνών με το συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφος.

Ειδικότερα, η VietJet Aviation JSC, η οποία διπλασίασε την παραγγελίας της φτάνοντας τα 25 δισ. δολάρια μόλις τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει με τις παραγγελίες μόλις διαλευκανθεί η υπόθεση και βρεθούν τα αίτια της δεύτερης τραγωδίας. Αντιστοίχως και η Kenya Airways η οποία βρισκόταν σε συνομιλίες με την Boeing είναι πιθανόν να μεταβεί στον ευρωπαίο ανταγωνιστή της εταιρείας Airbus, για το A320. Η Kenya Airways βρισκόταν σε συνομιλίες με την Βoeing για την αγορά 40 αεροσκαφών 737 Max. Η Ρωσική εταιρεία Utair Aviation ζητά εγγυήσεις προτού παραλάβει το πρώτο από τα 30 αεροπλάνα που έχει παραγγείλει.

Αυτά τα δεδομένα ήρθαν στο φως λίγο αφότου η αεροπορική εταιρεία Lion Air της Ινδονησίας αποφάσισε να αποσύρει την εντολή αγοράς ύψους 22 δισ. δολαρίων για το 737 Max και να στραφεί στα αεροσκάφη της Airbus, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην εταιρεία που μίλησε στο Bloomberg.

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται και μια εντολή 5.9 δισ. δολαρίων της, θυγατρικής της Saudi Arabian Airlines για εξαγορά νέων αεροσκαφών. Να υπενθυμίσουμε ότι η Flyadeal, η θυγατρική της Saudi Arabian Airlines είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι θα εγκαταλείψει την Airbus και θα συνάψει συνεργασία με την Boeing, παραγγέλνοντας 50 αεροπλάνα 737 Max μόλις προσδιοριστούν οι όροι της συμφωνίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις και αυτή αναμένει το πόρισμα της συντριβής του αεροσκάφους προτού προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή δεν είναι μόνο οι παραγγελίες που αναμένεται να ακυρωθούν. Είναι και τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι εταιρείες που επιχειρούν με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. H Norwegian για παράδειγμα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την Boeing για τις απώλειες που θα φέρει η καθήλωση των αεροσκαφών και οι ακυρώσεις των πτήσεων που αυτή συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος 737, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, είναι το μοντέλο με τις καλύτερες πωλήσεις της αεροπορικής βιομηχανίας εισφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Boeing. Η ανασχεδιασμένη εκδοχή 737 Max έχει σήμερα πάνω από 5.000 παραγγελίες αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών που έχουν ήδη παραδοθεί.

Η απόφαση των αρχών πολιτικής αεροπορίας να καθηλώσουν τα αεροπλάνα 737 Max 8 και 9 σε διάφορες χώρες αρχικά εκτός Αμερικής κατάφερε να κατακρημνίσει την μετοχή της εταιρείας, η οποία έχασε το 11% της αξίας της μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε μέσα σε μια δεκαετία και παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγω για περαιτέρω κλιμάκωση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Η θανατηφόρα συντριβή του αεροσκάφους στην Αιθιοπία σημειώθηκε μόλις πέντε μήνες μετά την συντριβή ενός αντίστοιχου αεροσκάφους Boeing 737 Max, της Lion Air στην Ινδονησία. Η σχέση μεταξύ του αερομεταφορέα και της Boeing διαταράχτηκε αφού ο κατασκευαστής υπέδειξε ζητήματα συντήρησης του αεροσκάφους και ανθρώπινο λάθος ως αίτια της πτώσης παρότι η εταιρεία τόνιζε πως οι πιλότοι αντιμετώπισαν πρόβλημα χειρισμού του αεροσκάφους αφότου ο αυτόματος πιλότος πήρε τον έλεγχο.

Η αιθιοπική τραγωδία είχε μάλιστα πολλές ομοιότητες με την ασιατική γεγονός που αύξησε την παγκόσμια ανησυχία και οδήγησε στην καθήλωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. συντάχθηκαν με την απόφαση του υπόλοιπου κόσμου να μην επιτρέψει άλλες πτήσεις με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η πτήση της Ethiopian Airlines ίσως αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με το αεροπλάνο που έπεσε προ μηνών στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider