Επενδυτικό πλάνο αξίας 34 εκατ. ευρώ που αφορά σε 5 projects έχει σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η Βriq Properties. Με την ΑΕΕΑΠ, που σχετίζεται με τον όμιλο Θ. Φέσσα – Quest, να εξετάζει περαιτέρω επενδύσεις, έχοντας δώσει επιπλέον έμφαση στους κλάδους των logistics και των ξενοδοχείων, δίχως να απουσιάζουν από το χαρτοφυλάκιό της και άλλοι τομείς του real estate.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, κα. Άννα Αποστολίδου, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2025, η εταιρεία η οποία συμπληρώνει φέτος μία δεκαετία παρουσίας στην αγορά των Επενδυτικών Ακινήτων, κινείται «συγκρατημένα και προσεκτικά». Δεδομένων των εξελίξεων στα γεωπολιτικά, η κα Αποστολίδου σημείωσε ότι «είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς επενδύουμε τα κεφάλαιά μας, δεν βιαζόμαστε να κάνουμε νέες κινήσεις, εξετάζουμε νέες επενδύσεις και πάντα με γνώμονα τον πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Τα projects που «τρέχουν»
Αναφορικά με τις επενδύσεις που «τρέχουν», ήδη δρομολογημένα έργα αντιστοιχούν, όπως προαναφέρθηκε, στα 34 εκατ. ευρώ ενώ απομένουν προς επένδυση κεφάλαια ύψους 18,5 εκατ. ευρώ με προβλεπόμενο ορίζοντα παράδοσης των έργων έως το 2028
Ειδικότερα, εντός Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί το «πράσινο» κτίριο γραφείων επιφάνειας 2.400 τ.μ. στη Λ. Ποσειδώνος 42 για το «Aenora Offices», συνολικού ύψους 7,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την CEO της ΑΕΕΑΠ, «πραγματοποιούμε συζητήσεις αλλά δεν έχουμε ακόμη οριστικοποιήσει το μισθωτή με τελικές υπογραφές, ωστόσο με το δεδομένο ότι πρόκειται για πιστοποιημένο περιβαλλοντικά κτίριο θεωρούμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη μίσθωσή του».
Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκσκαφών για τη νέα επένδυση στο χώρο των logistics στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 7.830 τ.μ. και κόστους 7 εκατ. ευρώ (μαζί με την απόκτηση της γης) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
Στο στάδιο του σχεδιασμού είναι η επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου της εταιρείας στην Πάρο με προβλεπόμενη παράδοση στα μέσα στο 2028, ύψους 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς επένδυση 4,4 εκατ. ευρώ. Επίσης στο χώρο της φιλοξενίας σε φάση της αδειοδότησης και σχεδιασμού είναι το νέο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας για το «Sarocco Hotel», μία επένδυση συνολικού ύψους 7,4 εκατ. ευρώ με προβλεπόμενη παράδοση στο τέλος του 2028.
Στις αρχές του 2028 θα παραδοθεί ένα βιομηχανικό ακίνητο στην περιοχή των Αχαρνών, project που είναι τώρα στη φάση της αδειοδότησης και του σχεδιασμού, επένδυση ύψους 6,6 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο, τα πωλητήρια, τα σχέδια
Η διοίκηση ανέφερε ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει, έχοντας πλέον μία Καθαρή Αξία Ενεργητικού στα 282 εκατ. ευρώ με συνολικά έσοδα το 2025 στα 21,6 εκατ. ευρώ (+38% έναντι του 2024) με έμφαση σε logistics και ξενοδοχεία, αν ληφθούν υπόψη και οι νέες αγορές εκτάσεων για περαιτέρω επέκταση στους συγκεκριμένους τομείς. Αναφορικά με την κατανομή του χαρτοφυλακίου, ως προς την αξία, είναι σε ποσοστό 33,8% σε logistics και ακολουθούν με 25,8% τα γραφεία, 24,2% τα εμπορικά καταστήματα, 13,7% τα ξενοδοχεία κ.α.. Μέσα στο 2025 πουλήθηκαν 8 ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονταν στις βασικές κατηγορίες ακινήτων όπου δραστηριοποιείται η ΑΕΕΑΠ, με αξία 25 εκατ. ευρώ, 46% υψηλότερα από το κόστος απόκτησης, με καθαρό κέρδος στα 7,7 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν ακόμη δύο ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση, γενικότερα πάντως η ΑΕΕΑΠ θέλει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό της.
Σε σχέση με το δανεισμό, πλέον το 97% των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας σήμερα φέρει σταθερό επιτόκιο μέσω συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίου (IRS) που έχουν συναφθεί την περίοδο Οκτωβρίου 2025 – Φεβρουαρίου 2026 ποσού 100 εκατ. και μέσω δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Σε ερώτηση για μισθώσεις που λήγουν, η κα. Αποστολίδου, ανέφερε ότι προς το τέλος του 2027 υπάρχουν συμβόλαια που λήγουν όπως π.χ. με την Αlpha Bank, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται πρόγραμμα ανακατασκευής. Αυτό συμβαίνει με τμήμα του ακινήτου για το Sarocco Hotel στην Κέρκυρα που θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο.