«Ποτέ την Κυριακή» με απόφαση του ΣτΕ

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ποτέ την Κυριακή» με απόφαση του ΣτΕ

Φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων καθώς έκανε δεκτό το αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές.

Να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Ειδικότερα, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε αντισυνταγματική την από το 2014 απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας.

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί στο πλαίσιο των πιέσεων των Θεσμών για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θέση στην οποία επιμένει έως και σήμερα.

Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:

- Αττικής: Ιστορικό κέντρο Αθηνών και Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.

- Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας.

- Κεντρική Μακεδονία: Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης αυτής οι εκπρόσωποι των εμπορικών ενώσεων προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider