ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης
Δεν εμφανίστηκαν χτες ενδιαφερόμενοι στο πλαίσιο διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Οι προβληματισμοί για τις χρήσεις. ΕΝ αναμονή νέας προσπάθειας αξιοποίησης του asset της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Υπερταμείο, με νέο σχεδιασμό.

Για το μέλλον και προφανώς με νέο σχεδιασμό μεταφέρεται ένας διαγωνισμός από τον οποίον η ΕΤΑΔ και γενικότερα η αγορά και ο τομέας συνεδρίων περίμενε αρκετά πράγματα. Ο λόγος για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για την μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει και το γήπεδο του TAE KWON DO, με επίκεντρο τον συνδυασμό χρήσεων, συνεδριακών, εκδηλώσεων και εμπορικών. Χτες Παρασκευή 19 Απριλίου, ημερομηνία στην οποία είχε μεταφερθεί πρόσφατα η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού, τελικά δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι με συνέπεια να κηρυχθεί άγονος. Όπως προκύπτει από σχετικές πληροφορίες, το Υπερταμείο και η θυγατρική του ΕΤΑΔ προσανατολίζονται να επανασχεδιάσουν το πλάνο αξιοποίησης και τους όρους ώστε ο διαγωνισμός να «βγει» εκ νέου προσεχώς.

Πρόκειται για συνολικό εμβαδό οικοπέδου στα 152.591 τ.μ. με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχούν στα 14.300 τ.μ. και περιλαμβάνει: 1) Το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO «σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»-καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται 2) το Γυάλινο κτίριο, το γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Όρμο 3) την Πλατεία Νερού, τον παραθαλάσσιο υπαίθριο χώρο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες 4) την Εσπλανάδα, τη γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα (στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται μόνο οι εγκαταστάσεις κάτω από τη γέφυρα).

Στόχος της ΕΤΑΔ A.E. ήταν η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα και η συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μία νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας που θα προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Το σύνολο της Ζώνης ΙΙΙ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης της Αττικής και προορίζονταν να αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι προβληματισμοί

Όπως πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr, στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί προβληματισμών που συνδέονταν με τις χρήσεις και την ποσόστωση σε σχέση με το «συνεδριακό κομμάτι» της επένδυσης – αξιοποίησης. Δηλαδή, αν το βασικό μέρος του project θα στηρίζεται κυρίως σε χρήσεις με επίκεντρο τις συνεδριακές εκδηλώσεις, ήτοι να δημιουργηθεί στο Φάληρο ένας συνεδριακός πόλος που θα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον. Άλλωστε, αποτελούσε και πρόθεση της κυβέρνησης κάτι τέτοιο, δηλαδή να «χτιστεί» στην Ελλάδα προφίλ συνεδριακού «κόμβου», με προφανή οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την Αθηναϊκή Ριβέρα. Παράλληλα, είχαν ακουστεί σενάρια και για ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοδότηση ώστε να γίνεται ελκυστικότερη η επένδυση και οι αποδόσεις της για τους τυχόν «μνηστήρες». Προφανώς, όλα αυτά, δηλαδή η βασική χρήση της υποδομής (συνέδρια, αρένα ή άλλο είδος), μαζί με το οικονομικό «κομμάτι» και τις αποδόσεις, πάντα βαραίνουν στη «ζυγαριά» ενός εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι το asset είναι ψηλά στην ατζέντα του Υπερταμείου και της θυγατρικής του Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), οπότε, ο σχεδιασμός θα… επανασχεδιαστεί.

Τα παλιά δεδομένα του διαγωνισμού

Με τα προηγούμενα δεδομένα, η ΕΤΑΔ προωθούσε την αξιοποίηση του ακινήτου που είναι γνωστό και ως Tae Kwon Do μαζί με όμορες εγκαταστάσεις (Γυάλινο κτήριο κ.α.) που συνθέτουν την «ΖΩΝΗ ΙΙΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ», μέσω ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction) για τη μακροχρόνια εκμίσθωση για 40 έτη (με υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη).

Ως χρήσεις του υπό εκμίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με το ΠΔ ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προβλέπονταν και επιτρέπονταιν μεταξύ άλλων: συνεδριακοί χώροι και συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρια, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πανέλων και μικρών ανεμογεννητριών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντλιοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων, μόνιμος ελλιμενισμός ενός σκάφους/τοπόσημο με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και εστίασης, οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις δημοσίων συγκοινωνιακών και τεχνικών υποδομών και συνοδευτικών λειτουργιών.

Ο ανάδοχος προγραμματίζονταν να καταβάλλει στην ΕΤΑΔ: (α) εφάπαξ αντάλλαγμα ποσού 2.000.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (ή όποιου άλλου φόρου το επιβαρύνει) κατά την υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης αλλά και (β) ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού με την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της τιμής εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στο ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος και είχε οριστεί στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%.

Ο Ανάδοχος θα αναλάμβανε την υλοποίηση των εργασιών αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων, υφισταμένων και μελλοντικών, και προμήθειας εξοπλισμού, σύμφωνα με την τεχνική προσφορά του και το χρονοδιάγραμμα αυτής, ύψους κατ’ ελάχιστον ίσου με 22.000.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται από την ΕΤΑΔ ως απολύτως πρόσφορο και αναγκαίο για την οικονομική βιωσιμότητα του μισθίου. Η υλοποίηση των ως άνω εργασιών δεν παρέχει δικαίωμα μείωσης του μισθώματος ούτε άλλη αξίωση κατά της ΕΤΑΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται ο διαγωνισμός – «ακτινογραφία» για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Πέντε «μνηστήρες» για τα ΣΔΙΤ Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider