ΕΤΑΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για το Tae Kwon Do, «σκέψεις» για το πλάνο αξιοποίησης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για το Tae Kwon Do, «σκέψεις» για το πλάνο αξιοποίησης
Για τις 19 Απριλίου μετέφερε η ΕΤΑΔ την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Τα σενάρια για τη συνεδριακή χρήση, τη χρηματοδότηση. Νέο εγχείρημα, νέοι όροι ή προβλήματα στον ορίζοντα;

Για τον επόμενο μήνα μεταφέρεται η αρχική φάση μιας διαγωνιστικής διαδικασίας από την οποία η ΕΤΑΔ και γενικότερα η αγορά και ο τομέας συνεδρίων περίμενε αρκετά πράγματα. Ο λόγος για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για την μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση του τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει και το γήπεδο του TAE KWON DO, με επίκεντρο τον συνδυασμό χρήσεων, συνεδριακών, εκδηλώσεων και εμπορικών.

Όπως είχε προϊδεάσει χτες το πρωί η στήλη BackStory, η ΕΤΑΔ γνωστοποίησε την παράταση της προθεσμίας υποβολής (έληγε χτες) του Φακέλου Δικαιολογητικών του Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 19 Απριλίου 2024. Να αναφέρουμε ότι είχε ήδη δοθεί μια πρώτη παράταση στις αρχές Φεβρουαρίου και τώρα δόθηκε η δεύτερη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες και σενάρια περί επικείμενης παράτασης καθώς υπήρχαν προβληματισμοί που συνδέονταν με τις χρήσεις και την ποσόστωση σε σχέση με το «συνεδριακό κομμάτι» της επένδυσης – αξιοποίησης. Δηλαδή, αν το βασικό μέρος του project θα στηρίζεται κυρίως σε χρήσεις με επίκεντρο τις συνεδριακές εκδηλώσεις, ήτοι να δημιουργηθεί στο Φάληρο ένας συνεδριακός πόλος που θα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον. Άλλωστε, αποτελούσε και πρόθεση της κυβέρνησης κάτι τέτοιο, δηλαδή να «χτιστεί» στην Ελλάδα προφίλ συνεδριακού «κόμβου», με προφανή οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την Αθηναϊκή Ριβέρα.

Παράλληλα, έχουν ακουστεί σενάρια και για ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοδότηση ώστε να γίνεται ελκυστικότερη η επένδυση και οι αποδόσεις της για τους τυχόν «μνηστήρες». Προφανώς, όλα αυτά, δηλαδή η βασική χρήση της υποδομής (συνέδρια, αρένα ή άλλο είδος), μαζί με το οικονομικό «κομμάτι» και τις αποδόσεις, πάντα βαραίνουν στη «ζυγαριά» ενός εγχειρήματος. Μενει να φανεί αφενός αν υπάρχουν και άλλα προσκόμματα, αφετέρου αν ο διαγωνισμός γίνει κανονικά σε περίπου έναν μήνα με νέο μοντέλο που θα ικανοποιεί τις συνθήκες και τους... επενδυτές.

Ο εν εξελίξεις διαγωνισμός

Όπως και πρόσφατα είχε εκ νέου αναδείξει το insider.gr, θεωρητικά, η ΕΤΑΔ προωθεί την αξιοποίηση του ακινήτου που είναι γνωστό και ως Tae Kwon Do μαζί με όμορες εγκαταστάσεις (Γυάλινο κτήριο κ.α.) που συνθέτουν την «ΖΩΝΗ ΙΙΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ», μέσω ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού (e-auction) για τη μακροχρόνια εκμίσθωση για 40 έτη (με υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη).

Ως χρήσεις του υπό εκμίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με το ΠΔ ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προβλέπονται και επιτρέπονται, μεταξύ άλλων: συνεδριακοί χώροι και συνοδευτικές και υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι, θεματικά πάρκα, χώροι αναψυχής, ημιυπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων, υπαίθριος κινηματογράφος, υπαίθριες μεγάλες εκδηλώσεις/γεγονότα/δρώμενα (mega events), χώροι διαδραστικών κατασκευών, εικαστικές κατασκευές/τοπόσημα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εστίασης κοινού, αναψυκτήρια, φυλάκια, υπαίθριοι, ισόγειοι και υπόγειοι χώροι στάθμευσης με τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πανέλων και μικρών ανεμογεννητριών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντλιοστάσια, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, μικρό αλιευτικό καταφύγιο και υπαίθρια αγορά αλιέων, μόνιμος ελλιμενισμός ενός σκάφους/τοπόσημο με χρήσεις τουρισμού, αναψυχής και εστίασης, οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις δημοσίων συγκοινωνιακών και τεχνικών υποδομών και συνοδευτικών λειτουργιών.

Ο ανάδοχος θα καταβάλλει στην ΕΤΑΔ: (α) εφάπαξ αντάλλαγμα ποσού 2.000.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (ή όποιου άλλου φόρου το επιβαρύνει) κατά την υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης αλλά και (β) ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού με την υποβολή της οικονομικής του προσφοράς και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο της τιμής εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στο ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Μισθώματος και ορίζεται στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ. Το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%.

Ο Ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση των εργασιών αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εγκαταστάσεων, υφισταμένων και μελλοντικών, και προμήθειας εξοπλισμού, σύμφωνα με την τεχνική προσφορά του και το χρονοδιάγραμμα αυτής, ύψους κατ’ ελάχιστον ίσου με 22.000.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται από την ΕΤΑΔ ως απολύτως πρόσφορο και αναγκαίο για την οικονομική βιωσιμότητα του μισθίου. Η υλοποίηση των ως άνω εργασιών δεν παρέχει δικαίωμα μείωσης του μισθώματος ούτε άλλη αξίωση κατά της ΕΤΑΔ.

Πρόκειται για συνολικό εμβαδό οικοπέδου στα 152.591 τ.μ. με την επιφάνεια των κτισμάτων να αντιστοιχούν στα 14.300 τ.μ. και περιλαμβάνει: 1) Το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO «σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»-καθιερωμένο πολιτιστικό, συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο υψηλών προδιαγραφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται 2) το Γυάλινο κτίριο, το γραμμικό διώροφο κτίριο με θέα στον Φαληρικό Όρμο 3) την Πλατεία Νερού, τον παραθαλάσσιο υπαίθριο χώρο, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες 4) Την Εσπλανάδα, τη γέφυρα που συνδέει τον αστικό ιστό μέσω του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ, με το παραλιακό μέτωπο και σηματοδοτεί την έξοδο προς τη θάλασσα (στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται μόνο οι εγκαταστάσεις κάτω από τη γέφυρα).

Ο στόχος της ΕΤΑΔ

Στόχος της ΕΤΑΔ A.E. είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή με μητροπολιτικό χαρακτήρα και η συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μία νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας που θα προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Το σύνολο της Ζώνης ΙΙΙ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης της Αττικής και πρόκειται να αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΑΔ: Τι συμβαίνει με το εγχείρημα αξιοποίησης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου - Tae Kwon Do

Ελληνικό: Προχωρά ο Πύργος των 150 μέτρων από Lamda, BrookLane - Επένδυση 200 εκατ. με ξενοδοχεία, διαμερίσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider