EΥΑΘ: Πρόταση για αύξηση των τιμολογίων στα επίπεδα του πληθωρισμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EΥΑΘ: Πρόταση για αύξηση των τιμολογίων στα επίπεδα του πληθωρισμού
Καθώς μπορεί να καθυστερήσει η διαδικασία έγκρισης από τη ΡΑΑΕΥ, με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληγές της εταιρείας είναι πιθανό οι αυξήσεις για φέτος να καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Χωρίς ζημίες η οικονομική χρήση του 2023, απορρόφηση των ΔΕΥΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Η πρόταση της ΕΥΑΘ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προβλέπει αύξηση των τιμολογίων, η οποία θα κινείται στα όρια του πληθωρισμού. Σύμφωνα πάντως με πηγές της διοίκησης της εταιρείας, το ύψος των αυξήσεων δεν θα είναι μεγάλο για καμία κατηγορία καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, η έγκριση των τιμολογίων έχει περάσει στη δικαιοδοσία της ΡΑΑΕΥ και πιο συγκεκριμένα στον Κλάδο Υδάτων της Αρχής. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπό εξέταση βρίσκεται επίσης το μοντέλο που θα ακολουθηθεί ως προς την τιμολόγηση, ώστε για παράδειγμα οι επιβαρύνσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Παράλληλα, το ύψος των νέων χρεώσεων θα είναι διαφορετικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι αυξήσεις είναι πιθανό να επιμεριστούν σε βάθος χρόνου, ώστε να καλύψουν την επόμενη 3ετία.

Η πρόταση τελεί υπό την έγκριση της ΡΑΑΕΥ. Ωστόσο, καθώς ο Κλάδος Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, είναι βάσιμο το σενάριο να υπάρξουν καθυστερήσεις. Επομένως, με βάση τα στελέχη της ΕΥΑΘ, για να μην παρέλθει το τρέχον έτος με τα υφιστάμενα τιμολόγια, μία εναλλακτική είναι να εκδοθεί στην πορεία Κοινή Υπουργική Απόφαση, για ορισμένο ύψος αυξήσεων.

Απορρόφηση ΔΕΥΑ Θεσσαλονίκης – Χαλκίδας

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΑΘ «τρέχει» ένα πρόγραμμα επενδύσεων 203 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2025. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Επίσης, ήδη σε λειτουργία βρίσκεται η μονάδα βιοαερίου 4 MW στον Βιολογικό Καθαρισμό στη Σίνδο, η οποία καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών της υποδομής.

Παράλληλα, όπως τονίζουν πηγές της διοίκησης, η εταιρεία έχει ξεκινήσει συνεργασίες με επιχειρήσεις διαχείρισης υδάτων στη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία αλλά και στην Κύπρο (Λάρνακα και Λεμεσό). Στο πλαίσιο των συνεργασιών, αποκτά τεχνογνωσία στη λειτουργία μικρών βιολογικών καθαρισμών, ενώ παρέχει τεχνογνωσία στη διαχείριση δικτύων.

Η ΕΥΑΘ πρόκειται να απορροφήσει τις ΔΕΥΑ του Νομού Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική εμπεριέχει σημαντικές προκλήσεις, με δεδομένο ότι τον χειμώνα οι καταναλωτές δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες καταναλωτές, ενώ το καλοκαίρι σχεδόν δεκαπλασιάζονται.

Χωρίς ζημίες το 2023

Το 2022 ήταν για την ΕΥΑΘ ζημιογόνο, σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ενεργειακών τιμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η περσινή οικονομική χρήση θα κλείσει χωρίς ζημίες. Όταν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του 2023, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τη μερισματική πολιτική, αλλά και τη χρηματιστηριακή της παρουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικά έργα εξοικονόμησης, με συνέπεια να έχει μειώσει κατά 9% την ενεργειακή της κατανάλωση. Προς την κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους, αλλά και της μεσοπρόθεσμης ορατότητάς του, το καθοριστικό βήμα είναι η σύναψη του «πράσινου» PPA με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο υπογράφηκε χθες.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας έχει διάρκεια 8 έτη, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 4 χρόνια. Πρόκειται για ένα «εικονικό» PPA, δηλαδή χρηματοοικονομική συναλλαγή, το οποίο για την πρώτη 2ετία θα εξυπηρετείται από ένα εν λειτουργία αιολικό πάρκο 32,9 MW το οποίο είναι εγκατεστημένο στη Βοιωτία.

Ήδη από πρώτα δύο χρόνια, το ετήσιο οικονομικό όφελος της ΕΥΑΘ θα ανέλθει στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 65%. Από τον τρίτο χρόνο, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό 20 MW που επίσης περιλαμβάνεται στο «πράσινο» PPA, η εξοικονόμηση θα αυξηθεί στα 3,4 εκατ., ενώ η μείωση των εκπομπών CO2 στο 87%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Σε εξέλιξη προπωλήσεις ακινήτων, στη «βιτρίνα» Little Athens – Park Rise

Ρεύμα: Υποχώρηση 3,5% στις χρεώσεις Φεβρουαρίου – Πτώση 10% στα τιμολόγια αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider