Gastrade: Σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου η πλωτή «πύλη» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gastrade: Σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου η πλωτή «πύλη» LNG στην Αλεξανδρούπολη
Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η σύνδεση του FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, μέχρι τις 7 Απριλίου οι δοκιμές της πλωτής μονάδας και των συνοδών έργων.

Τα τελευταία προπαρασκευαστικά βήματα απομένουν για να γίνει και επίσημα η «πρεμιέρα» του FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι, στις 30 Απριλίου προγραμματίζεται η εμπορική λειτουργία της νέας πλωτής μονάδας «υποδοχής» φορτίων LNG.

Όσον αφορά τις τελικές προετοιμασίες, μόλις την περασμένη εβδομάδα (και συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου) ολοκληρώθηκε η σύνδεση του FSRU με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου. Η σύνδεση με το εθνικό σύστημα γίνεται μέσω ενός δικτύου υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών. Με αυτό τον τρόπο, καύσιμο το οποίο θα καταφθάνει στην πλωτή μονάδα σε υγροποιημένη μορφή, θα μπορεί να εγχέεται στο ΕΣΦΑ αφού πρώτα επαναεριοποιηθεί, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στον προορισμό κατανάλωσης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 10 Μαρτίου, θα ολοκληρωθεί η δοκιμή αυτών των αγωγών σύνδεσης. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι τελικές δοκιμές του FSRU, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Απριλίου. Έτσι, από τις 15 Απριλίου η υποδομή θα είναι έτοιμη για εμπορική λειτουργία, κάτι που θα γίνει έπειτα από ένα 15νθήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμαστικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου, με την έλευση του πρώτου commissioning cargo, το οποίο παρέδωσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Gastrade. Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν επίσης το «παρών» η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρος και ιδρύτριας μέτοχος, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz.

Δεύτερη «πύλη» εισαγωγής LNG

Η υποδομή αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Ως συνέπεια, με την έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και προμηθευτών φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, το έργο στην πρωτεύουσα του Έβρου θα δώσει για πρώτη φορά πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή θα διευκολύνει έτι περαιτέρω τις εισαγωγές, για μία μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως, όπως έχει γράψει το insider.gr, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και σε σημαντικό βαθμό με τη συνδρομή του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» (μέρος του οποίου αποτελεί ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας), το καύσιμο θα μπορεί να μεταφερθεί από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Gas hub η Ελλάδα

Κατά συνέπεια, το FSRU Αλεξανδρούπολης θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από 1,5 περίπου μήνα, και πιο συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου, ο «Κάθετος Διάδρομος» διευρύνθηκε επίσημα, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την ένταξη τριών ακόμη χωρών, δηλαδή της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Σλοβακίας. Η υπογραφή έγινε στην Αθήνα, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του CESEC (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity).

Κύριος «κορμός» του Vertical Corridor είναι ο άξονας Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία. Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο κλάδοι, ο δυτικός (Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και ο ανατολικός (Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία). Η υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων θα επιτρέψει τη μεταφορά 10 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) τον χρόνο, από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, η μεταφορική ικανότητα αγγίζει τα 2 bcm.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη και πάνω από αυτά - Σημαντικά έσοδα από την ΤτΕ – «Εθνική υπόθεση» τα offshore αιολικά

Έρχονται τον Απρίλιο τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα»

ΟΛΘ: Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό για τον 6ο προβλήτα και τις προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider