Shein: Σχεδιάζει IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς η Wall Street... καθυστερεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shein: Σχεδιάζει IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς η Wall Street... καθυστερεί
Shein
Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διερεύνησης της επιλογής του Λονδίνου, καθώς έκρινε απίθανο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εγκρίνει την IPO της.

Την IPO στο Λονδίνο, έναντι του αρχικού σχεδίου για τη Νέα Υόρκη, εξετάζει η εταιρεία «γρήγορης μόδας» Shein, λόγω εμποδίων στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Wall Street, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διερεύνησης της επιλογής του Λονδίνου, καθώς έκρινε απίθανο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εγκρίνει την IPO της.

Η κινεζική αλυσίδα fast fashion εξακολουθεί να εργάζεται για την αίτησή της για καταχώριση στις ΗΠΑ που είναι η προτιμώμενη περίπτωση. Θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εισαγωγής στο εξωτερικό προς τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εάν αποφασίσει να μεταβεί στο Λονδίνο ή αλλού, πρόσθεσαν οι πηγές. Άλλοι χώροι, όπως το Χονγκ Κονγκ ή η Σιγκαπούρη, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη.

Η περίπτωση του Λονδίνου

Μια εισαγωγή στο Λονδίνο θα είχε πιθανό όφελος για την «ζορισμένη» χρηματιστηριακή αγορά, μετά από ένα από τα χειρότερα χρόνια για τις IPO στη σύγχρονη ιστορία της. Περίπου 1 δισ. δολάρια συγκεντρώθηκαν στη Βρετανία μέσω IPO πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Βρετανία αγωνίζεται επίσης να ανακόψει μια έξοδο εταιρειών στις ΗΠΑ και αλλού. Ο σχεδιαστής τσιπ Arm Holdings απέρριψε το Λονδίνο προτιμώντας μια δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη πέρυσι, ακόμη και όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άσκησε πιέσεις για μια εγχώρια εισαγωγή από την εταιρεία με έδρα το Κέμπριτζ της Αγγλίας. Οι ήδη εισηγμένες εταιρείες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, με τους μετόχους της TUI να ψηφίζουν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη μεταφορά των συναλλαγών κυρίως στη Γερμανία.

Μικρές και σπάνιες

Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ από κινεζικές εταιρείες ήταν ως επί το πλείστον μικρές και σπάνιες από τότε που η Didi αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα ταμπλό της Νέας Υόρκης, μέρος μιας καταστολής που ουσιαστικά έκλεισε την αγορά σε πωλήσεις μετοχών για πρώτη φορά από κινεζικές εταιρείες. Η προσφορά 1,6 δισ. δολαρίων της Amer Sports τον Φεβρουάριο ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην αγορά των ΗΠΑ με την υποστήριξη της Κίνας από τότε που η Didi συγκέντρωσε 4,4 δισ. δολάρια το 2021 και η πρώτη που συγκέντρωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το διάστημα.

Η Shein έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τις ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Marco Rubio μεταξύ εκείνων που ζητούν από την SEC να μπλοκάρει την εισαγωγή της, λέγοντας ότι η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει περισσότερα για τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Πέρυσι, ένα μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προμήθεια βαμβακιού της Shein από το Xinjiang. Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας σιγοβράζουν επίσης εδώ και χρόνια.

Πρωτοπόρος της εξαιρετικά γρήγορης μόδας με είδη όπως πουκάμισα και μαγιό για μόλις 2 δολάρια, η Shein υπέβαλε πέρυσι αίτηση για μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ με στόχο την αποτίμηση των 80 έως 90 δισ. δολαρίων, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα εκείνη την εποχή. Οι ιδιωτικές συναλλαγές στα τέλη του 2023 αποτίμησαν την εταιρεία πολύ χαμηλότερα, σε περίπου 50 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia: Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών το 2023

Ντάιμον: Δηλώνει «επιφυλακτικός για τα πάντα» - Πολλά ερωτηματικά για το αν οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν την ύφεση

Ιαπωνία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού, ξεπέρασε ωστόσο τις προβλέψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider