Avramar: Κορυφώνονται οι προσπάθειες για να ξεφύγει από τα «δίχτυα» της αβεβαιότητας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Avramar: Κορυφώνονται οι προσπάθειες για να ξεφύγει από τα «δίχτυα» της αβεβαιότητας
Την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ αναμένει η Avramar. Ο νέος CEO και η μετατροπή των ομολογιών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης ενεχύρου. Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση. Σε αναμμένα κάρβουνα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Κορυφώνονται ημέρα με την ημέρα οι προσπάθειες διάσωσης της Avramar, του ισχυρότερου «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας που εδώ και μήνες έχει μπλεχτεί στα… δίκτυα της αβεβαιότητας, λόγω του βάρους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι κινήσεις για να μην… πέσει στα βράχια ο όμιλος Avramar συνεχίζονται, με τον κλάδο να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται, ναρκοθετούν επικίνδυνα τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, ενός παραγωγικού κλάδου που χαρακτηρίζεται από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

Η αγορά αναμένει την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ στην Avramar, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία ανάσα ρευστότητας, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία σύστασης ενεχύρου επί των μετοχών της εταιρείας από τις τράπεζες, προκειμένου να ανάψει και τυπικά το «πράσινο φως» για την πώληση της ελληνικής δραστηριότητας του ομίλου. Τις διαδικασίες πώλησης έχουν αναθέσει εδώ και καιρό οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte.

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας γνωστοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ ότι η Avramar άσκησε το δικαίωμα υποχρεωτικής μετατροπής ομολογιών μετατρέψιμων ονομαστικών ομολογιών σε κοινές ονομαστικές μετοχές, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για τη σύσταση ενεχύρου.

«Με την από 29.1.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας διαπιστώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ενενήντα οκτώ εκατομμύρια εκατόν μία χιλιάδες διακοσίων σαράντα επτά Ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (€98.101.247,47) με έκδοση 316.455.637 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ εκάστης, λόγω της μετατροπής μετατρέψιμων ονομαστικών ομολογιών σε κοινές ονομαστικές μετοχές», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

«Συνεπεία των παραπάνω το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων τριάντα εκατομμυρίων πεντακοσίων τριάντα δύο χιλιάδων εκατόν τριών Ευρώ και είκοσι έξι λεπτών (€230.532.103,26) διαιρούμενο σε 743.651.946 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ευρώ €0,31 η κάθε μία», σημειώνεται επίσης.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος

Στο μεταξύ, προ δεκαημέρου έγιναν γνωστές σημαντικές διοικητικές αλλαγές στην Avramar, οι οποίες αποκτούν καθοριστικό ρόλο στις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Eugenio Meschini αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Thor Talseth, ο οποίος θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ο Meschini διαθέτει μεγάλη εμπειρία, έχοντας συνεργαστεί με την AMERRA Capital Management LLC και την πολυεθνική Cargill, Inc. Μέχρι πρότινος ήταν Managing Director της AMERRA και ήταν υπεύθυνος για ορισμένες από τις επενδυτικές θέσεις της εταιρείας.

Η «ουσιώδης αβεβαιότητα» για την επόμενη μέρα

Ενδεικτικό του προβληματισμού που γεννά η οικονομική κατάσταση της Avramar είναι το περιεχόμενο της έκθεσης του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου και συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση 2022.

Ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στα εξής:

- η εταιρεία και ο όμιλος δεν βρίσκονταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις δανειακές τους συμβάσεις,

- η εταιρεία και ο όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή δόσεων και τόκων ύψους 29 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία της εκθέσεως ελέγχου,

- το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων της εταιρείας και του ομίλου ποσού 264 εκατ. ευρώ περίπου απεικονίστηκαν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις,

- το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και

- το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί μικρότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 119 του Νόμου 4548/2018.

«Η ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων και η επάρκεια κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και του ομίλου δεν μπορούν να διασφαλιστούν και εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων με τις δανείστριες τράπεζες και τη λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ορκωτού.

«Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου» καταλήγει ο ορκωτός.

Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις

Η δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της εταιρείας για το 2022 τον προηγούμενο μήνα έφερε στο φως το μέγεθος των ζημιών και των οικονομικών υποχρεώσεων της Avramar.

Οι ζημιές μετά από φόρους του ομίλου διογκώθηκαν στα επίπεδα των 29,17 εκατ. ευρώ, έναντι 5,55 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ στα τέλη του 2022 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν στα 307,60 εκατ. ευρώ από μόλις 27,71 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021. Οι συνολικές δε υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2022 στα 494 εκατ. ευρώ, από 235 εκατ. ευρώ το 2021.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ κα 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση, ο κύκλος εργασιών στον όμιλο για το 2022 ανήλθε στο ποσό των 399,3 εκατ. ευρώ, έναντι 184,11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 116,9% «που οφείλεται στο γεγονός ότι στα έσοδα της τρέχουσας χρήσης έχουν ενσωματωθεί οι πωλήσεις της απορροφούμενης εταιρείας, ήτοι της πρώην ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε καθώς και τα έσοδα της θυγατρικής εταιρείας AVRAMAR EMΠΟΡΙΚΗ οι οποίες ενσωματώθηκαν στον όμιλο κατά το τέλος της προηγούμενης χρήσης».

«Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων το 2023. Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους», παραδέχεται η διοίκηση.

«Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 όταν ανακοινώθηκε η «γέννησή» της Avramar μέσω της συγχώνευσης του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς. Τέσσερις ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στα ελληνικά ψάρια. Η έδρα του ομίλου Avramar είναι στη Βαλένθια, ενώ ιδιοκτήτες του είναι το αμερικανικό fund Αmerra Capital Μanagement και το Mubadala Investment, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι.

Τελικά, όπως επιβεβαιώνεται τρία χρόνια μετά, η συγχώνευση των πάλαι ποτέ τεσσάρων ισχυρών «παικτών» δεν αποδείχθηκε ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες του κλάδου…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά – Η τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια 

Dotsoft: Άντληση κεφαλαίων 2 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider