UniCredit: Κέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων - Επιστρέφει 8,6 δισ. ευρώ στους μετόχους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UniCredit: Κέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων - Επιστρέφει 8,6 δισ. ευρώ στους μετόχους
Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο έχει διανείμει σχεδόν 18 δισ. ευρώ σε συνδυασμό μερισμάτων σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών από το 2021, επιτυγχάνοντας τον στόχο του για το τέλος του 2024 ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. 

Άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα της UniCredit σε όλα τα επίπεδα, επιτρέποντας στην τράπεζα να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων στα κέρδη του 2023 στα 8,6 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της Ιταλίας σημείωσε καθαρά κέρδη περίπου 2,81 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, για έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και μη λειτουργικά στοιχεία. Η τράπεζα θα διανείμει το 100% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών για το έτος.

Ο CEO Andrea Orcel «απολαμβάνει» την αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και τα αποτελέσματα της ώθησης αποδοτικότητας που έχει καταγραφεί από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας το 2021.

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές με τις καλύτερες αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή, η UniCredit αντιμετωπίζει τώρα μια αποδυνάμωση της οικονομίας και ένα τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η UniCredit αναμένει προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με το 2023. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν κέρδη ολόκληρου του έτους το 2024 στα 7,6 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο έχει διανείμει σχεδόν 18 δισ. ευρώ σε συνδυασμό μερισμάτων σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών από το 2021, επιτυγχάνοντας τον στόχο του για το τέλος του 2024 ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Από φέτος η τράπεζα θα εισαγάγει ένα ενδιάμεσο μέρισμα και σχεδιάζει να διανείμει τουλάχιστον το 90% των καθαρών προσαρμοσμένων κερδών του, ανέφερε στην ανακοίνωση.

«Η ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού και οι ισχυρές γραμμές άμυνας μας βάζουν σε μια αξιοζήλευτη θέση να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε επιτυχώς σε ένα αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε ο Orcel.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η τράπεζα καρπώνεται το όφελος των υψηλότερων επιτοκίων. Ο Orcel δήλωσε ότι φέτος αναμένει χαμηλότερα καθαρά κέρδη από τόκους καθώς οι πελάτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις τους.

Ο δείκτης κοινών μετοχών tier 1 της UniCredit, βασικός δείκτης μέτρησης της οικονομικής ευρωστίας, διαμορφώθηκε στο 15,9% στα τέλη Δεκεμβρίου. Η τράπεζα διέθεσε 300 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια το τρίμηνο, λιγότερο από το ήμισυ των προσδοκιών των αναλυτών. Ο CEO έχει πει συχνά ότι η τράπεζα βρίσκεται σε «καλή θέση» για μια περίοδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας με πρόσθετες προβλέψεις - τις λεγόμενες επικαλύψεις - έναντι πιθανών ζημιών που επιβεβαιώθηκαν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Στις 14 Φεβρουαρίου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – «Γκάζι» στην αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ακίνητα Airbnb: Πώς θα γλιτώσετε πρόστιμα και φόρους – Προθεσμία έως 28/2 για διορθώσεις

Κατώτατος μισθός: Σήμερα η αποστολή της πρόσκλησης προς τους φορείς της διαβούλευσης - Στις 22/3 ανακοινώνεται η αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider