Έπεσαν οι υπογραφές στο MoU ΟΝΕΧ – Attica Group για το deal του 1 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσαν οι υπογραφές στο MoU ΟΝΕΧ – Attica Group για το deal του 1 δισ. ευρώ
Για μια «ημέρα δικαίωσης για εμάς και του εργαζομένους των ναυπηγείων» έκανε λόγο ο CEO της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Μνημόνιο Συνεργασίας για το ναυπηγικό πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Attica Group που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ σε διάστημα δεκαετίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος και CEO της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας και ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας.

Για μια «ημέρα δικαίωσης για εμάς και του εργαζομένους των ναυπηγείων» έκανε λόγο ο κ. Ξενοκώστας τονίζοντας πως θα έρθουν και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες. «Δουλεύουμε σκληρά για να είναι μια από τις πολλές ημέρες δικαίωσης που θα έρθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις εργασίες που ήδη έχουν γίνει, ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ σημείωσε πως ήδη έχει δημιουργηθεί ένα καλό όνομα στη διεθνή αγορά. «Φέρνουμε τα πλοία, τα παραδίδουμε στην ώρα τους και με ανταγωνιστικές τιμές. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου έχουν γίνει συνώνυμο της έγκαιρης παράδοσης», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, σημείωσε πως ο όμιλος αποφάσισε να συμμετάσχει στον «αγώνα για την αναβίωση» της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας. «Έχουμε το καθήκον να δώσουμε ότι μπορούμε στην ελληνική οικονομία. Σκοπός μας είναι να έχουμε μια συμφωνία win-win για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Μάγειρας σημειώνοντας παράλληλα πως απαιτείται η δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων για την ακτοπλοΐα που θα αξιοποιεί και κοινοτικά κονδύλια, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τον σκοπό αυτό. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε.

«Ιστορική Συμφωνία»

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Για μια σημαντική συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Είναι το ξεκίνημα μιας φωτεινή σελίδα για τα ναυπηγεία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δίνει σάρκα και οστά στο όραμά μας να καταστεί η Ελλάδα ναυπηγικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Σκρέκας. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η ONEX αναλαμβάνει να εκτελέσει το ναυπηγικό πρόγραμμα της Attica Group, ύψους 1 δισ. για τα επόμενα 10 χρόνια στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση νέων πλοίων στα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ.

Για μια μεγάλη εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. «Το γεγονός ότι ένας όμιλος όπως η Attica Group υπογράφει συμφωνία που θα δώσει δουλειά για πολλά χρόνια στα ναυπηγεία με γεμίζει υπερηφάνεια» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα έρθουν και άλλες συμφωνίες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως η συμφωνία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. «Η σημερινή υπογραφή δεν είναι απλά μια σημαντική εξέλιξη αλλά και παράδειγμα προς μίμηση που θα παρουσιάσουμε σε διεθνή φόρα για συνεργασίες που οδηγούν στην πράσινη μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η σημερινή συμφωνία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

Για μια ιστορική συμφωνία που «είναι στην ουσία η έναρξη της βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας. Ανοίγει ένας άλλος ορίζοντας που όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας αλλά και ένα οικοσύστημα άλλων δραστηριοτήτων που θα ενισχύσουν τη βιομηχανία και την ελληνική οικονομία», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Τα συγχαρητήρια του για τη συμφωνία αλλά και για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στους υπουργούς της κυβέρνησης έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Scope: Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία - Υψηλότερη ανάπτυξη το 2024 - 2025

Προϋπολογισμός 2024: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι μήνες για τα έσοδα – Οι φόροι που θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,85 δισ., deal με ΔΕΔΔΗΕ για «έξυπνους» μετρητές – Η επέκταση δράσεων και τα νέα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider