Μεγάλο deal στη ναυτιλία: Συγχωνεύονται Star Bulk του Π. Παππά και Εagle Bulk

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλο deal στη ναυτιλία: Συγχωνεύονται Star Bulk του Π. Παππά και Εagle Bulk
Η Star Bulk Carriers και η Eagle Bulk Shipping ανακοίνωσαν οριστική συμφωνία για συγχώνευση δημιουργώντας ένα σχήμα με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,1 δισεκατομμυρίων δολάρια.

Η Star Bulk Carriers και η Eagle Bulk Shipping ανακοίνωσαν οριστική συμφωνία για συγχώνευση δημιουργώντας ένα σχήμα με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,1 δισ. δολαρίων που αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη στο χύδην ξηρό φορτίο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Eagle θα λάβουν 2,6211 κοινές μετοχές της Star Bulk για κάθε μετοχή της Eagle. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα συνολικό τίμημα περίπου 52,60 δολάρια ανά μετοχή, premium 17% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle στα 44,85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Star Bulk και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% των μετοχών του νέου σχήματος αντίστοιχα.

Ο Πέτρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk, σχολίασε: «Η συνένωση των Star Bulk και Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία ξηρού χύδην φορτίου με έναν μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εξοπλισμένο με scrubber. Μαζί θα επωφεληθούμε από μεγαλύτερη κλίμακα, με 169 πλοία, δημιουργώντας ουσιαστικές συνέργειες και δημιουργώντας ένα ακόμη ισχυρότερο οικονομικό προφίλ. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές δυνατότητες διαχείρισης του στόλου και των δύο εταιρειών για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση, να επιτύχουμε τους στόχους μας για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες κερδών. Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρές αποδόσεις μετρητών στους μετόχους, ενώ επενδύουμε σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ταλαντούχα ομάδα Eagle για την επιτυχή ενσωμάτωση των δύο εταιρειών».

Ο Gary Vogel, Διευθύνων Σύμβουλος της Eagle, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Star Bulk, ενώνοντας δύο εταιρείες με τις καλύτερες στην κατηγορία τους, τόσο εμπορικά όσο και λειτουργικά. Συγκεντρώνουμε δύο άκρως συμπληρωματικούς οργανισμούς και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική συγχώνευση με την Star Bulk θα ξεκλειδώσει σημαντική αξία για τους μετόχους της Eagle, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να συμμετάσχουν στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της συνδυασμένης εταιρείας».

Η νέα συνδυασμένη εταιρεία θα είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρία ξηρού χύδην φορτίου στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ με στόλο 169 ιδιόκτητων πλοίων, το 97% των οποίων είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων («scrubbers»), που κυμαίνονται από Newcastlemax/Capesize έως Supramax/Ultramax. Επίσης, η νέα εταιρεία αναμένεται να έχει συνδυασμένη ρευστότητα σχεδόν 420 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρή μόχλευση περίπου 37%.

Η ενοποιημένη εταιρεία θα διοικείται από την τρέχουσας διοικητική ομάδα της Star Bulk και θα συνδυαστεί με ορισμένα ανώτερα στελέχη της Eagle. Με το κλείσιμο, ο κ. Παππάς θα διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της ενοποιημένης εταιρείας και ο Σπύρος Καπράλος, νυν Πρόεδρος της Star Bulk, θα διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eagle θα ενταχθεί στο ΔΣ της Star Bulk.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Το χρηματιστήριό της ξεπέρασε του Χονγκ Κονγκ σε κεφαλαιοποίηση - 7η μεγαλύτερη στον κόσμο

Kaspersky: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και νέα στρατηγική επέκτασης στην ελληνική αγορά 

Σαράντης: Η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack έλαβε την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider