Εκτοξεύτηκε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών τον Νοέμβριο - Το top10 πρόσθεσε 1,5 τρισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτοξεύτηκε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών τον Νοέμβριο - Το top10 πρόσθεσε 1,5 τρισ. δολάρια
Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας τον Νοέμβριο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας τον Νοέμβριο, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία για μόνιμη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και για επικείμενες μειώσεις εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών, οι οποίο έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του τεχνολογικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG (πρώην Refinitiv), «πρωταθλήτρια» στην αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας τον Νοέμβριο (+14,9%) αναδείχθηκε η Nvidia, με την εταιρεία να πιάνει κεφαλαιοποίηση τα 1,15 τρισ. δολάρια, ενώ στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες με το μεγαλύτερο market cap παραμένει η Apple με 2,95 τρισ. δολάρια και αύξηση 11,2%.

Από κοντά ακολουθεί και η Microsoft, καθώς η κεφαλαιοποίησή της στα τέλη Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,8 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Reuters Graphics Reuters Graphics

Ισχυρή αύξηση κατέγραψε και η κεφαλαιοποίηση της Tesla, καθώς ο κολοσσός του Έλον Μασκ είδε την χρηματιστηριακή της αξία να ενισχύεται κατά σχεδόν 20% τον Νοέμβριο και να διαμορφώνεται στα 763 δισ. δολάρια.

Στους χαμένους του προηγούμενου μήνα, συμπεριλαμβάνονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 80 δολαρίων έπληξε την κεφαλαιοποίησή τους. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αξία της Exxon Mobil μειώθηκε κατά 3% στα 407 δισ. δολάρια, ενώ η Saudi Aramco παρέμεινα στα υψηλά κλιμάκια (2,14 τρισ. δολάρια) παρά την μικρή μείωση που σημείωσε το market cap τον Νοέμβριο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι 10 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε κεφαλαιοποίηση (Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta, Berkshire Hathaway, Tesla και Eli Lilly) πρόσθεσαν σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια αθροιστικά στην χρηματιστηριακή τους αξία μόνο μέσα στον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυναμικά συνεχίζει η Google την πορεία της στην Ελλάδα

Nvidia: Σε μία μόνο χώρα χρωστάει το 15% των κερδών της

Αργεντινή: Ο αγροτικός γίγαντας επέλεξε τον «Πρόεδρο με το πριόνι» για να... κόψει τα δεινά της ξηρασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider