Υψηλή κερδοφορία και νέες ζυμώσεις στους μεγάλους της Πληροφορικής  

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή κερδοφορία και νέες ζυμώσεις στους μεγάλους της Πληροφορικής  
Τι αναμένουν για το τέλος του έτους οι μεγάλοι της πληροφορικής και πού ποντάρουν για τη συνέχεια.

Στρωμένο φαίνεται το έδαφος για τις εταιρείες Πληροφορικής της χώρας με τα νέα έργα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά που έχουν ήδη ενταχθεί στο pipeline τους σε συνδυασμό με τις εξαγορές που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και την γεωγραφική επέκταση εντός και εκτός συνόρων πολλών εξ αυτών, να προοικονομούν υψηλά κέρδη και τα επόμενα χρόνια. Ήδη άλλωστε τόσο τα αποτελέσματα εξαμήνου όσο κι αυτά του τρίτου τριμήνου εμφανίζουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές για το σύνολο του κλάδου.

H τάση συγχώνευσης που επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, αφού συν τις άλλοις δημιουργεί μεγάλα σχήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στα έργα και αυξάνει το προσωπικό των μεγάλων σε μια περίοδο τα καταρτισμένα στελέχη είναι δυσεύρετα.

Entersoft

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Entersoft η οποία στα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα παρουσίασε έσοδα ύψους 26,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29% σε σχέση αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και EBITDA 8,1 εκατ., αυξημένα κατά 45%. Ακόμα πιο αυξημένα, 47% ήταν μάλιστα τα κέρδη προ φόρων τα οποία έφτασαν τα 5,3 εκατ. από 3,6 εκατ. πέρυσι. «Το τρίτο τρίμηνο του έτους συνεχίστηκε η θετική οργανική τάση που είχε σχηματιστεί στο πρώτο εξάμηνο σε ανάληψη νέων έργων και πελατών, σημειώνει η διοίκηση.

Για το τελευταίο τρίμηνο, η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας, ενώ οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε νέα προϊόντα και η γεωγραφική επέκταση, θέτουν τις βάσεις για διατήρηση παρόμοιων ρυθμών και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ανέφερε στις εκτιμήσεις της για το κλείσιμο της χρονιάς.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία προχώρησε τους έξι πρώτους μήνες του 2023 σε τρεις σημαντικές εξαγορές (SW RetailSoft, SmartCV, CGSoft), εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα cross selling και upselling με την πλήρη προϊοντική γκάμα της Entersoft. Οι κεραίες της μάλιστα, παραμένουν ανοιχτές και για νέες αντίστοιχες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν σε εταιρείες κλάδων που δραστηριοποιείται ήδη, είτε σε εταιρείες που έχουν αποτύπωμα σε νέες αγορές.

Uni Systems

Αντίστοιχα θετικές επιδόσεις αναμένει και ο βραχίονας του ομίλου Quest για την Πληροφορική, Uni Systems, το μερίδιο της οποίας φτάνει στο 20%, η παρουσία της εκτείνεται σε 30 χώρες και τα διεθνή έσοδα εισφέρουν σχεδόν το 50% του συνόλου. Η Uni systems πέτυχε σε επίπεδο εξαμήνου έσοδα 101,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 20,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2%, με τα κέρδη προ φόρων να φθάνουν τα 7,4 εκατ.

Η εταιρεία έχοντας προχωρήσει τον Μάιο στην εξαγορά της ΕΠΑΦΟΣ, αναμένει αύξηση εσόδων και κερδοφορίας και για τη συνέχεια με ρυθμό αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου, αν όχι υψηλότερο. Η επένδυση στην ΕΠΑΦΟΣ, αναμένεται να εισφέρει έσοδα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με EBITDA margin περί το 10%. Τις θετικές προοπτικές της ενισχύουν τα μεγάλα έργα του Δημοσίου και αυτά του Τραπεζικού κλάδου. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη 500 εκατ. ευρώ σε εκκρεμή έργα.

Epsilon Net

Νέες εξαγορές στο επίκεντρο με «δύναμη πυρός» της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, έχει και η Epsilon Net, τα έσοδα της οποίας έφτασαν στο α΄εξάμηνο τα 41,62 εκατ. ευρώ έναντι 30,75 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας αύξηση 35,34%. Τα αποτελέσματα της ήταν έντονα ανοδικά και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας η οποία αυξήθηκε κατά 148,89% το α’ εξάμηνο φτάνοντας τα 8,83 εκατ. έναντι 3,55 εκατ. το 2022.

Η εταιρεία δε αναμένει η ανοδική τάση να συνεχιστεί, παρά την πρόσφατη περιπέτεια με τα stock options, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα εγγράψει τα σημαντικά οφέλη που από τη στρατηγική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

Space Hellas

Με ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ανοδική προδιαγράφεται και η πορεία της Space Hellas. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε τζίρο 62,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 17,6% σε σχέση με πέρυσι και EBITDA 9,3 εκατ. ευρώ, 121% υψηλότερο απ’ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ωστόσο τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, μη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των λειτουργικών κερδών λόγω αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων.

«Η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους επηρεάζει τα κέρδη μετά φόρων, ως συνέπεια τόσο της αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων, όσο και των επιτοκίων δανεισμού. Καθώς η επίδραση αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο σε δάνεια που αφορούν χρηματοδότηση σύνθετων έργων Δημοσίου, η βελτίωση των ταμειακών ροών των έργων μέσω σημαντικών πληρωμών που αναμένονται στο Β’ εξάμηνο του 2023 θα οδηγήσει σε εξομάλυνσή της», αναφέρει η οικονομική έκθεση εξαμήνου.

Για τη συνέχεια δε η Space Hellas εστιάζει σε εξαγορές εταιρειών που διευρύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αλλά και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Performance Technologies

Αύξηση εσόδων κατά 40% και αύξηση μεικτών κερδών κατά 20% σημείωσε o Όμιλος της Performance το α’ εξάμηνο του 2023. Η εταιρεία με κύκλο εργασιών που έφτασε τα 24,4 εκατ. ευρώ και μεικτά κέρδη 7,4 εκατ. ευρώ, εμφάνισε EBITDA οριακά αυξημένα στα 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ωστόσο τα ενοποιημένα στοιχεία 1ου εξαμήνου 2023 περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα της Adaptera, συμμετοχή που αποκτήθηκε το 2ο εξάμηνο του 2022. Η Adaptera, είχε στα τέλη του πρώτου εξαμήνου αρνητικό τραπεζικό δανεισμό -6,5 εκατ. ευρώ, έναντι -3 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ.

Η Εταιρεία συνεχίζει με ιστορικό ρεκόρ εσόδων και μεικτού περιθωρίου κέρδους, και όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του έτους. Οι προτεραιότητες της για τη συνέχεια εστιάζονται στην επέκταση της πελατειακής βάσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ταυτόχρονη αύξηση του share-of-wallet σε υφιστάμενους πελάτες για πρόσθετες λύσεις και υπηρεσίες, στη διάθεση καινοτόμων λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και στην ανάληψη νέων έργων του Δημόσιου τομέα.

Profile

Σημαντική άνοδο των πωλήσεων και της μετά φόρων κερδοφορίας το α’ εξάμηνο του 2023, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη εντός κι εκτός συνόρων, σημείωσε και η Profile. Ο κύκλος εργασιών της Profile το α’ εξάμηνο του 2023, έφτασε τα 12,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 3,1 εκατ. έναντι € 2,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 17%, τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 27% σε € 1,8 εκατ. από € 1,4 εκατ., ενώ τα Κέρδη μετά Φόρων αυξήθηκαν κατά 43% σε € 1,5 εκατ. από € 1,0 εκατ.

Μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας αποτέλεσε η πολιτική εξωστρέφειας και η ανάληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων του Χρηματοοικονομικού κλάδου, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση του Ομίλου δε, εκτιμά ότι εφόσον δεν επιβαρυνθεί περαιτέρω η γενικότερη οικονομική κατάσταση, θα επιτευχθούν οι στόχοι της χρονιάς, με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, ανάλογο με εκείνον του περασμένου έτους.

Real Consulting

Αύξηση άνω του 20% σε όλα τα μεγέθη της εμφάνισε και η Real Consulting χάρη στην επέκταση του χαρτοφυλακίου προϊόντων, την αύξηση του πελατολογίου και την ενίσχυση της γεωγραφικής του διασποράς. Η Real Consulting το α’ εξάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 13,8 εκατ. έναντι 11,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, αύξηση 20%, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,74 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 32%

Για το σύνολο του έτους η εταιρεία αναμένει -σε ενοποιημένο επίπεδο- αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 30% και της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA) περίπου 40% σε σχέση με τη χρήση του 2022. «Οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική της και τους μακροπρόθεσμους στόχους της, θα αποτελέσουν κριτήριο για το ενδεχόμενο μετάταξής της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider